pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Inšpektorja v primeru Türkove črne gradnje ne bodo preganjali

Deli na:
Inšpektorja v primeru Türkove črne gradnje ne bodo preganjali

Foto: TV Slovenija

Na novogoriškem okrajnem sodišču je včeraj potekala glavna obravnava zoper Pavla Galjaniča, ki je vodil postopek v primeru črne gradnje Vitoslava Türka. Po dveh zaslišanih pričah in pregledu listinskih dokazov se je zaradi pomanjkanja dokazov tožilka odločila za umik obtožnega predloga.

Tožilka Darja Špacapan je obtožni predlog zoper Galjaniča umaknila z obrazložitvijo, da v tem primeru ni priznanja obtoženega, po včeraj izvedenih dokaznih predlogih pa mu kaznivega dejanja ni mogoče dokazati.

"Ni razloga, da zagovoru ali danes predstavljenim podatkom ne bi verjeli, ker ni nasprotnih dokazov. Obdolženi kot inšpektor in inšpekcija kot taka glede časa reševanja nista delovala po pričakovanjih ljudi. Vendar je to posledica kadrovskih težav," je pojasnila tožilka.

Poudarila je še, da se je prva priča Türk do obtoženega vedel sovražno. Načelnik upravne enote Piran Ivan Seljak, ki je pričal naslednji, pa je dejal, da je v Portorožu le malo popolnoma legalnih gradenj, zato imajo inšpektorji resnično veliko dela.

Umik obtožnega predloga je že na začetku obravnave predlagal Türkov odvetnik Boštjan Penko. Dejal je, da je po glavni obravnavi jasno, da "ne obstaja noben dokaz o krivdi, o naklepu, o tem kar se mu očita. Za ogromno število nerešenih spisov ni kriv on, ali pa vsaj ne on sam."

Penko je kot nove dokaze včeraj vložil preglednice, iz katerih je razvidno, da je Galjanič prijavo Türkove črne gradnje obravnaval celo prednostno pod pritiskom medijev in glavne inšpektorice. Med 653 zadevami, ki jih mora še rešiti Galjanič, je bila prijava Türkove črne gradnje po času na 316 mestu, po razvrščanju zadev po prioritetah pa na 183. mestu.

Po predlogu tožilke je sodnica Jožica Živec Umek razglasila zavrnilno sodbo.

Penko je po koncu obravnave za STA dejal, da je zelo zadovoljen, da je tožilstvo zbralo toliko poguma, da je pred oprostilno sodbo, do katere bi po njegovem mnenju zagotovo prišlo, samo ugotovilo, da je obtožni predlog neutemeljen.

"Že od vsega začetka smo trdili, da Pavel Galjanič ni in ne more biti kriv za stanje, ki vlada na področju gradbene inšpekcije in nerešenih zadev v Republiki Sloveniji. Iz objektivnih dejstev, iz materialnih dokazov, ki smo jih predložili sodišču izhaja, da je imel tako on kot tudi ostali gradbeni inšpektorji na tem področju ogromno število nerešenih zadev in jih kljub dobremu opravljanju dela niso bili sposobni rešiti," je še dodal Penko.