državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Inšpektorat: Jakliču bodo rušili črno gradnjo, stroške bo plačal sam

Deli na:
Inšpektorat: Jakliču bodo rušili črno gradnjo, stroške bo plačal sam

Foto: Primož Lavre

Ker Marko Jaklič do danes ni sam odstranil nelegalne gradnje na kmetiji v Selu nad Polhovim Gradcem, mu bo objekt rušil Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, stroške rušenja pa bo moral poravnati Jaklič sam. Rušenje kmetije sodi med prioritetne izvršbe, so danes sporočili z inšpektorata.

Objavljamo sporočilo inšpektorata:

Med prioritetnimi izvršbami nelegalno zgrajenih objektov so objekti Marka Jakliča v skladu z metodologijo

Pri načrtovanju datuma izvršbe posamezne inšpekcijske zadeve Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor upošteva interno metodologijo za razvrščanje zadev po prioritetah. V tej metodologiji so temeljna naslednja merila: nevarnost za zdravje in življenje ljudi ali premoženje večje vrednosti, vpliv gradnje na okolje (potreba po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja), ogrožanje javnih površin, gradnja v varovanih območjih (TNP, krajinski parki, gozdne površine, prvovrstne kmetijske površine, vodovarstvena območja, vplivna območja komunalne infrastrukture), zahtevnost objekta, vrsta nadzora in faza gradnje in možnost legalizacije. Na podlagi navedene metodologije izvršba nelegalno zgrajenih objektov g. Marka Jakliča ne bo uvrščena na 1501. mesto, kot je bilo moč razumeti navajanje v javnosti, ampak bo precej višje na seznamu, saj zaselek Selo nad Polhovim Gradcem leži v krajinskem parku Polhograjski dolomiti, poleg tega pa na razvrstitev vplivajo tudi drugi navedeni elementi. Po omenjeni metodologiji in skladno z veljavno zakonodajo bo zadeva po pravnomočnosti sklepa o dovolitvi izvršbe uvrščena med prvih 50 zadev, ki bodo izvršene po drugi osebi.   

Kot je javnosti znano, je Sklep o dovolitvi izvršbe zoper inšpekcijskega zavezanca Marka Jaklič v zadevi nelegalne gradnje v Selu nad Polhovim Gradcem postal izvršljiv danes, 25. 10. 2012. Rok, do katerega bi lahko inšpekcijski zavezanec sam odstranil nelegalno gradnjo, je potekel 24. 10. 2012. Ker po večkratnem pozivu lastnik objektov ni odstranil sam, bo potrebna izvršba po drugi osebi, stroške izvršilnega postopka pa bo inšpekcijski zavezanec nosil sam.

Inšpektorat pred samo izvršbo zavezancu naloži založitev denarnih sredstev za izvedbo rušitve objekta. V tem primeru izvajalec inšpektorata pripravi predračun o izvršbi, gradbeni inšpektor pa inšpekcijskemu zavezancu izda sklep o založitvi sredstev za izvršbo. Izvajalec je dolžan pred vsako izvršbo približno oceniti znesek rušenja, obseg predvidenih del, potrebnega orodja, gradbene mehanizacije in opreme, predvidenega števila delavcev in predvidenega časa trajanja izvršbe. Dejanski stroški izvršbe bodo znani po opravljeni izvršbi.

Lep pozdrav,

Služba za odnose z javnostjo
Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor