pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črne gradnje vplivnežev: gradbeni inšpektorat se norčuje iz javnosti

Deli na:
Črne gradnje vplivnežev: gradbeni inšpektorat se norčuje iz javnosti

Foto: Primož Lavre

Na gradbenem inšpektoratu pod vodstvom Sandre Petan Mikolavčič so si drznili napisati, da glede črne gradnje Marka Jakliča niso ugotovili neažurnosti pri delu inšpektorjev. In to kljub temu, da niti v osmih letih niso izvršili lastne odločbe o rušenju te črne gradnje!

V prejšnji številki smo opozorili na dvojna merila pri delovanju gradbenega inšpektorata, ki podira brunarice malim ljudem, vplivneži, kot je zloglasni Marko Jaklič, pa so lahko mirni. Gradbeni inšpektorji niti po osmih letih postopka zoper nekdanjega direktorja Lekarne Ljubljana niso porušili njegove črne gradnje sredi gozdov v Selu nad Polhovim Gradcem. Ker so občinski svetniki občine Dobrova - Polhov Gradec nedavno spremenili prostorski načrt, bo lahko Jaklič svojo črno gradnjo – stanovanjsko hišo, gospodarski objekt in bazen – lahko že v kratkem legaliziral.

Po zakonu bi gradbeni inšpektorji lahko odredili rušenje Jakličeve črne gradnje že vsaj leta 2008, ko so izdali drugo odločbo o odstranitvi. Jaklič se je seveda pritožil, toda po zakonu o gradnji objektov pritožba ne zadrži izvršitve odločbe, na to opozarja tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Tone Jerovšek. Tako določa tudi zakon o inšpekcijskem nadzoru. Upravni organ lahko zadrži izvršitev rušenja samo, če je očitno, da bo pritožnik s pritožbo uspel in bi z rušenjem nastala škoda za državo zaradi odškodninskega zahtevka. V primeru Jakličeve črne gradnje seveda ni tako, saj gre za popolnoma črno gradnjo, to potrjujejo tudi vse odločbe inšpektorjev. Zakaj objektov niso porušili? Na inšpektorat za promet, energetiko in prostor pod vodstvom glavne inšpektorice Sandre Petan Mikolavčič smo naslovili vprašanje, kakšne so njihove ugotovitve glede nepravilnega dela gradbenih inšpektorjev v tej zadevi, kdo poimensko je naredil napake.



Pravijo, da vpliva na potek inšpekcijskega postopka več dejavnikov, odvisno je od števila in vrste vloženih pravnih sredstev, a tudi od vsebine odločitev pristojnih organov v zvezi z njimi. Gre za navadno sprenevedanje, saj iz omenjenih zakonov jasno izhaja, da pritožba ne zadrži izvršitve odločbe inšpektorja. Torej bi morala gradbena inšpekcija že po prvi odločbi Jakliču naložiti, naj objekte odstrani – ali pa mu jih bodo odstranili na njegove stroške, če tega ne bi storil. Pravijo, da je zaradi dolgotrajnosti postopka in očitkov v medijih pristojno ministrstvo dvakrat imenovalo strokovno komisijo, da bi preučila zakonitost in strokovnost vodenja inšpekcijskega postopka in postopanja ministrstva v tej zadevi. Avgusta 2006 in junija 2011 je ministrstvo izdalo dve strokovni poročili. Kot da bi se na inšpektoratu norčevali iz ljudi, pravijo da »v omenjenem postopku niso ugotovili neažurnosti ali napak inšpektorjev, te tudi ne izhajajo iz poročil strokovnih komisij.«

Primer črnograditelja Jakliča priča, da se črna gradnja splača (vsaj če sodiš v posvečeni krog), saj obstaja velika verjetnost, da objekta ne boš moral porušiti, ampak bo nazadnje še legaliziran.