palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Matino Antunović in Alen Šalinović Njena.si

Skrito v raju tudi na hrvaški televiziji

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Incident: varnostnik pred sedežem SMC je grozil novinarskim ekipam

Deli na:
Incident: varnostnik pred sedežem SMC je grozil novinarskim ekipam

Foto: Primož Lavre

Varnostnik (na fotografiji skrajno levo) premierja Mira Cerarja je sinoči grozil novinarkam in novinarskim ekipam RTV Slovenija, STA in Planet TV, ki so v Ljubljani pred sedežem Stranke Mira Cerarja čakale na konec sestanka IO stranke. Novinarka Radia Slovenije je tudi čakala na dr. Milana Brgleza, s katerim je bila dogovorjena za izjavo po koncu seje.

Še pred zaključkom sestanka je iz stavbe prišel varnostnik in začel novinarkam groziti, naj se takoj odstranijo s pločnika, češ da tam nimajo kaj početi, in da jih bo odstranil on, če se takoj ne umaknejo. Zanimalo ga je tudi, s kom so se dogovorile za izjave, in si zapisoval njihove podatke.

"Gre za incident brez primere v zgodovini demokratične Slovenije, še toliko bolj, ker se ni zgodil v kakem varovanem zasebnem ali državnem objektu, temveč na javni površini v središču prestolnice," protestirata izvršna odbora Aktiva novinarjev Radia Slovenija in Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija.  

Novinarske ekipe niso ogrožale nikogar, so le opravljale svoje poročevalsko delo po naročilu urednikov in v javnem interesu, opozarjata aktiva. Dodajata: "Ta primer je še toliko bolj šokanten, ker se je zgodil med novinarskim spremljanjem dogajanja v največji vladni stranki, in to v stranki , ki se je v svojem programu in predvolilnih nastopih zavezala k spoštovanju in uveljavljanju najvišjih standardov politične kulture in etike."

Objavljamo izjavo aktivov:

Spoštovana predsednik vlade in SMC dr. Miro Cerar ter generalni direktor policije Stanislav Veniger!

Najostreje protestiramo zaradi neprimernega, grobega in nedopustnega obnašanja  varnostnika do novinark in novinarskih ekip RTV Slovenija, STA in Planet TV, ki so sinoči pred sedežem Stranke Mira Cerarja v središču Ljubljane čakale na konec sestanka IO SMC. Novinarka Radia Slovenija pa je bila celo dogovorjena za izjavo dr. Milana Brgleza, ki naj bi jo dal po koncu seje.

Toda še pred zaključkom sestanka je iz stavbe prišel varnostnik in začel novinarkam groziti, naj se takoj odstranijo s pločnika, češ da tam nimajo kaj početi, in da jih bo odstranil on, če se takoj ne umaknejo. Ob tem jih je spraševal glede dogovorov o izjavah predstavnikov SMC in si  zapisoval njihove podatke.

Gre za incident brez primere v zgodovini demokratične Slovenije, še toliko bolj, ker se ni zgodil v kakem varovanem zasebnem ali državnem objektu, temveč na javni površini v središču prestolnice. Novinarske ekipe niso ogrožale nikogar, so le opravljale svoje poročevalsko delo po naročilu urednikov in v javnem interesu. Ta primer je še toliko bolj šokanten, ker se je zgodil med novinarskim spremljanjem dogajanja v največji vladni stranki, in to v stranki , ki se je v svojem programu in predvolilnih nastopih zavezala k spoštovanju in uveljavljanju najvišjih standardov politične kulture in etike.

Protestiramo zaradi omejevanja novinarskega dela (sinočnji dogodek ni bil osamljen tovrstni primer!), saj Slovenija ni policijska država, zato so to grobi posegi v novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti.  Novinarji ne ogrožajo politikov, da bi jim  lahko kdorkoli  v svojem imenu ali po naročilu grozil, jih odstranjeval z javnih površin ali kako drugače onemogočal ali omejeval pri njihovem delu.  

Od predsednika vlade in stranke SMC pričakujemo pojasnilo in opravičilo zaradi nesprejemljivega odnosa do novinarskih ekip ter zagotovilo, da se kaj takšnega nikoli več ne bo ponovilo.

Izvršna odbora Aktiva novinarjev Radia Slovenija in Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija

Ljubljana, 1. 10. 2014

Izjava Združenja novinarjev in publicistov (ZNP):

ZNP se pridružuje protestu zoper ravnanje varnostnika premierja Mira Cerarja, ki je poskušal včeraj s pločnika na vogalu Beethovnove in Šubičeve grobo pregnati novinarke, ki so čakale na zaključek sestanka izvršnega odbora stranke SMC. Varnostnik naj bi poskušal novinarke legitimirati, zahteval naj bi tudi telefonske številke nadrejenih in jim grozil, da jih bo odstranil. Takšno ravnanje je nedopustno, saj so novinarke le opravljale svoje delo in to na javnih površinah. Premierja zato pozivamo, da primerno ukrepa, v kolikor je varnostniku sam dal takšna navodila, pa da se novinarkam opraviči in tako pokaže, da spoštuje pravico javnosti do obveščenosti.

Upravni odbor ZNP