pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SMC kar s sindikatom občin na lokalne volitve?!

Deli na:
SMC kar s sindikatom občin na lokalne volitve?!

Zakonca Korenjak iz Radizela pri Hočah: žena Ksenija je poslanka Stranke Mira Cerarja, mož Marko pa je ustanovil sindikat občin, ki bi lahko bil krinka za občinske odbore SMC.

Konec avgusta so zaposleni v občinah in podjetjih v občinski lasti ustanovili Sindikat občin Slovenije, ki naj bi se zavzemal za zaščito njihovega socialno-ekonomskega in delovno-pravnega položaja. »Zaposleni v občinah in podjetjih v občinski lasti se v zadnjem času vse bolj soočamo z napovedmi o ukinjanju in združevanju občin, ukinjanju podjetij v občinski lasti zaradi globalne recesije, s pritiski delodajalcev za znižanje stroškov dela in posledično zniževanjem sredstev za plače zaposlenih, in ne nazadnje vse večjo negotovostjo glede zaposlitev,« je v ustanovitveni izjavi napisal predsednik sindikata Marko Korenjak in ob tem poudaril, da so občine prvič v samostojni Sloveniji dobile svoj sindikat. 

Nenavadno je že to, da so tak sindikat ustanovili javni uslužbenci v občinskih upravah in delavci v občinskih podjetjih, kot so komunalna podjetja in energetika. Še bolj nenavadno pa je, da je bil za predsednika sindikata izvoljen Marko Korenjak, ki sploh ni zaposlen v občini ali občinskem podjetju. Je namreč samostojni podjetnik, ki se ukvarja z osebnim svetovanjem, poslovnim »couchingom« in psihoterapevtskim svetovanjem. Res pa poslovno sodeluje z državnimi organi, društvi, ki združujejo javne uslužbence, tudi z domačo občino Hoče Slivnica. Po podatkih aplikacije Supervizor je od leta 2006 pri poslovanju s proračunskimi porabniki zaslužil 20.763 evrov: največ z Mariborsko razvojno agencijo (9.755 evrov), Andragoškim zavodom Maribor - Ljudsko univerzo (5.282 evrov), ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (3.091 evrov) in zavodom za zdravstveno zavarovanje (2.372 evrov). Novembra lani je predaval na kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije, kjer je predstavil sodobno medsebojno komuniciranje v davčnem svetovanju.

Maja letos je nastopil na evropskih volitvah na listi Sanjska lista, na kateri je kandidirala tudi njegova žena Ksenija Korenjak Kramar. Takrat jima veliki met ni uspel, pač pa je to pozneje uspelo njegovi ženi, saj je bila na julijskih predčasnih volitvah izvoljena v državni zbor na listi Stranke Mira Cerarja. Zato se nekateri sprašujejo, ali se v ozadju ustanovitve tega sindikata morda vzpostavljajo občinski odbori Stranke Mira Cerarja. Njeno vodstvo je pred lokalnimi volitvami, ki so razpisane 5. oktobra, že ustanovilo 60 lokalnih odborov, ki zajemajo območja upravnih enot oziroma volilnih okrajev. Večinoma so tudi že imenovali predsednike lokalnih odborov, ki so v glavnem njihovi kandidati na državnozborskih volitvah. Težava pa je v tem, da je občin kar 212, toliko odborov pa v precej sveži SMC nimajo. Zato naj bi po naših podatkih za vzpostavitev strankine mreže uporabili kar zaposlene v občinskih upravah oziroma podjetjih v občinski lasti, ki so se včlanili v novi sindikat. V tem se hvalijo, da se je vanj že včlanila večina zaposlenih v občinah in občinskih podjetjih, kar je vsekakor dobra popotnica za Cerarjevo stranko na lokalnih volitvah.