Revija Reporter
Slovenija

Igor Akrapovič: Razpad EU bi slovensko gospodarstvo porinilo 20 let nazaj

Aleš Žužek

1. feb. 2019 7:53 Osveženo: 7:58 / 01. 2. 2019

Deli na:

Slovenija je s svojimi gospodarstvom zelo vpeta v mednarodne tokove, saj so gonilna sila našega gospodarstva prav izvozno usmerjena podjetja, kot je na primer podjetje Akrapovič, proizvajalec vrhunskih izpušnih sistemov.

Igor Akrapovič, prvi človek tega podjetja, je poudaril, da je slovensko članstvo v EU za njegovo podjetje vsekakor ključno. Če Slovenija ne bi bila članica EU, bi njegovo podjetje pri poslovanju imelo izjemne težave. Njihovi izdelki so namreč namenjeni za izvoz.

Na nekatere trge, kot so Nemčija, Avstrija ali Francija, svoje izdelke neposredno izvažajo in gredo neposredno v trgovino. Če bi se znova vrnila carina na meje, bi morali vse svoje pošiljke izdelkov posebej cariniti. To bi upočasnilo izvoz in bi bilo na meji katastrofe. Prav tako podjetje uvaža material, ki je potreben za proizvodnjo, iz tujine, kar bi ponovna uvedba carine spet otežila. Ker Slovenija v EU, sta tako izvoz kot uvoz za podjetje Akrapovič lažja.

Glede evra Akrapovič pravi, da ni nobenih slabih plati slovenskega članstva v evroobmočju. Drugače je, ko na primer delajo izdelke za Japonsko ali ZDA, saj se ne morejo izogniti medvalutnim tveganjem. Tako na primer ne vedo, koliko bo stal material iz Japonske, ker se pač vrednost jena spreminja.

Podobno je na ameriškem trgu, kjer je konkurenčnost podjetja Akrapovič odvisna od tečaja med evrom in dolarjem. Če je vrednost evra visoka, so manj konkurenčni v primerjavi z domačimi proizvajalci. To so določena valutna tveganja, ki pa jih podjetje Akrapovič pri poslovanju v evroobmočju prav zaradi skupne valute nima.

Če bi EU razpadla, bi bil to hud udarec za slovensko gospodarstvo. »To bi nas dobesedno porinilo dvajset let nazaj. Moramo vedeti, da je naše gospodarstvo vezano na srednjeevropski, zlasti nemški trg. In povezave s temi trgi so na dnevni ravni. Skoraj nemogoče si je zamisliti, da bi se sedaj nenadoma morali ukvarjati s carinami.

Če se potencialno to zgodi v Veliki Britaniji, bo to zanje katastrofa. Britansko gospodarstvo, če bo prišlo do tako imenovanega trdega brexita, bo v velikih težavah. Že sedaj so malo v težavah, potem pa bodo še bolj,« opozarja Akrapovič.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24