nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

wolfgang-petersen Odkrito.si

Nedokončana zgodba je končana

damir krznar Ekipa24.si

Oglasil se je Damir Krznar in sporočil: Nisem še...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hvalica: Janez Janša bo vnovič nekoga žrtvoval na grmadi

Deli na:
Hvalica: Janez Janša bo vnovič nekoga žrtvoval na grmadi

Ivo Hvalica - Foto: Primož Lavre

»Nekaj kandidatur je resnih, prednost ima kajpada vladajoča stranka oziroma njena kandidatka. Gibanje Svoboda je forsiralo svojo kandidatko, vendar je SD pokazala karakter, na predsedniške volitve se podaja s svojim kandidatom. Janez (Janša, op. a.) bo vnovič nekoga žrtvoval na grmadi. Ozadje vzporednih kandidatur Marte Kos in Nataše Pirc Musar se mi zdi težko razumljivo, saj si obe neposredno konkurirata, računata na isto volilno telo,« razmišlja o aktualnem političnem dogajanju nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica. »Ne bi bil rad mačist, a kake posebne karizme ne prepoznam pri nobeni kandidatki, sploh pa ne pri psihoanalitičarki.«

Vendar Nini Krajnik retorične spretnosti ne gre odrekati?

Jih tudi ne. Ne dvomim o njeni sposobnosti nagovoriti posamezne dele družbe, denimo zgornji srednji sloj – ne pa tudi množice volivcev nižjega sloja, ki preprosto ne razumejo njenega »diskurza«. Na okroglih mizah s filozofi, sociologi, psihologi …, lahko celo briljira, a ne pred množico. Ne morem je jemati resno, malce me čudi, da sta jo podprla človeka, kot sta Peter Jambrek in Tone Jerovšek. 

Ostaniva še pri ženskah. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je na rdeči preprogi zavrtela in pomahala ljudem, ki so ji ploskali …

Strinjam se z nekdanjo vodjo protokola Ksenijo Benedetti: častni četi ne smeš obrniti hrbta. Sicer pa me vnašanje vedrine in svežine v nastope tudi predstavnikov političnega vrh niti ne moti. Sploh ne. Bolj me je vznejevoljilo spotikanje ob njene rdeče čevlje; cel niz si jih je mogoče ogledati v italijanskem parlamentu. Nihče se ni obregnil ob to, da so bili v prejšnjem mandatu poslanci Levice v parlamentu nastopali v kratkih rokavih – kot kaki bodibilderji. S tem pa so res znižali ugled parlamenta.

Klakočar Zupančič se sklicuje na spontan odziv. Tudi za poslance Levice bi lahko dejali, da se bolj spontano oblačijo.

Kaj je spontano in kaj bolj nadzorovano (preračunano), ne bom sodil. Politični slogi so različni. Tudi v drugih državah, denimo v Italiji, forme nastopanja politikov niso več tako togo uokvirjene. Potrebovali bi malo daljši prehod, s starimi navadami ni mogoče kar presekati.

Tudi Robert Golob kot predsednik vlade ne more kar iz svoje kože?

Kar dobro ga poznam, je trmast in ne menja mnenja. Tudi na tej funkciji se ne bo spremenil. Prav danes je očitno le zavzel precej drugačno stališče glede denarja, namenjenega obrambi. Še ni dolgo, ko je vehementno trdil, da bo pogodba o nakupu oklepnikov anulirana. Očitno je te dni »trčil« ob voditelje Nata in EU. V notranji politiki takšnih korektur ne pričakujem. Kar me niti ne moti. Ni mi pa všeč, da se poslanci Gibanja Svoboda tako pogosto sklicujejo na prejšnjo vlado; za vse najdejo razlog in krivdo pri njej. Domala vsi prebirajo le vnaprej pripravljena besedila in prejšnjim govornikom ne replicirajo. Pri takšnem številu poslancev Svobode Golob ni mogel vedeti, kaj bo imel oziroma kaj vse ima zbrano v poslanski skupini. Začudilo me je tudi imenovanje tržiškega župana za vodjo poslancev vladajoče stranke.

Kaj mu manjka?

Karizma, duhovitost, sproščen nastop … Golob bi lahko bolje izrabil sposobnosti in izkušnje Janje Sluga. Prepričan se, da bo tako pri vladi kot pri poslancih prišlo do kar velikih premikov na položajih – pa tudi zamenjav.

Golob je Kučanu vrnil z besedami, da zna tudi on ustreliti kozle. Kaj to pomeni?

Najbrž nisem edini, ki ga je s temi besedami presenetil. Kot kaže, pri Golobovi umestitvi v vrh politike Kučana tokrat ni bilo zraven. Drugače si ne bi dovolil takšne izjave.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24