Revija Reporter
Slovenija

Huda napaka Združene desnice – Aleš Primc ne bo mogel kandidirati za poslanca?

Reporter

5. maj. 2018 14:04 Osveženo: 14:27 / 05. 5. 2018

Deli na:

Volilna komisija v novomeški volilni enoti naj bi zavrnila kandidatno listo Združene desnice Aleša Primca in Franca Kanglerja, poroča Dnevnik.

Stranki naj bi namreč na listi imeli premajhno število kandidatk, kajti zakon določan, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki.

Združena desnica ima 48 ur časa, da se zoper odločitev volilne komisije pritoži na vrhovno sodišče, ki mora nato odločiti v dveh dneh.

Zavrnitev kandidatne liste v novomeški volilni enoti sicer ne bi pomenila, da se lista Kangler & Primc – Združena desnica ne bi mogla uvrstiti v parlament (čeprav bi za to imela precej manj možnosti), vendar tudi v primeru uspešnega nastopa na volitvah v državnem zboru ne bi bilo Aleša Primca, predsednika stranke Glas za otroke in družine. Trebnje, kjer kandidira Primc, so namreč v sporni volilni enoti.

V preteklosti so volilne komisije zaradi neupoštevanja spolnih kvot že zavračale kandidatne liste: leta 2011 v Ljubljani Center listi TRS (premalo žensk) in Zelenih Slovenije (premalo moških).

So v Združeni desnici povsem nesposobni ali pa se sami sabotirajo, ker ne verjamejo v uspeh, se ob tem spodrsljaju sprašuje ekonomist in publicist Rok Novak.

Preden vloži nekdo listo na kateri ima dve ženski in sedem moških ob zahtevani 35-odstotni spolni kvoti navadno vsaj še enkrat deli 2 z 9, je zaplet na Twitterju komentiral Matej Lahovnik. 2/9 je sicer 22 odstotkov. "Primc&Kangler pa bosta verjetno neuspesno trdila, da se racuna delez okrajev v katerem je posamezen spol deljeno z vsemi okraji (4/11)," še piše Lahovnik.