kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Kolumnisti

Preporoda desne opcije z dinozavri ni pričakovati

Deli na:
Preporoda desne opcije z dinozavri ni pričakovati

Foto: Bobo

Volilni rezultati so ponovno postregli z nizko volilno udeležbo. Prav bi bilo, da bi naslednja vlada naslovila problem nizke volilne udeležbe tudi tako, da bi uvedla elektronske volitve.

V Sloveniji so se vzpostavili trije jasni bloki, levi, desni in sredinski. Na levi stranka Levica vse bolj diha za ovratnik Socialnim demokratom, Desus z Jankovićem pa je prepolovil rezultat in komajda prešel parlamentarni prag. Jankovićev mlinski kamen je bil za Erjavca, ki sploh ni bil izvoljen, pretežak.

Janševa SDS je uspešno uničila vse desne alternative, razen vedno malo distancirane NSI. Janša je postal v slovenski politiki dinozaver v digitalnem času. Preporoda desne opcije z dinozavri pač ni pričakovati. Ponovni vstop Jelinčiča v parlament je odsev trenutka, migrantska kriza je na površje ponovno naplavila SNS.

Sredinski blok se je razširil in utrdil z novo stranko LMŠ, ki bo najverjetneje sestavljala vladajočo koalicijo. Stranki dveh bivših ne najbolj uspešnih premierjev, SMC in SAB, sta si s desetimi oz. petimi odstotki zagotovili mesto v sredinskem bloku in naslednji vladi. Slovenijo prihodnja štiri leta čaka vlada, ki bi jo lahko imenovali mešano na žaru. Sredinski trojček bi z navezo SD in/ali Desus na eni strani ter NSI na drugi postavil sredinsko, levo, desno uravnoteženo platformo za razvojni preboj Slovenije.

Opozicija, SDS, SNS in Levica, je in bo v svojem bistvu tako heterogena in nagnjena k skrajnosti, da bo verjetno imela več dela sama s seboj kot z vlado. Logično se zastavlja vprašanje, ali ne bo v vladi preveč strank. Zadnja vlada treh strank, z eno zelo močno, je zelo neslavno končalo svojo pot.

Morda je sedaj priložnost za venček manjših strank, da pokažejo, ali znajo in zmorejo. Slovenija, Evropska unija je pred številnimi zelo kompleksnimi izzivi. Na slovenski politiki je, da jim bo kos. V dobro vseh.