Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaški diplomat: Če pade Janša, Hrvaška morda julija ne bo mogla v EU

Deli na:
Hrvaški diplomat: Če pade Janša, Hrvaška morda julija ne bo mogla v EU

Foto: Bobo

V Sloveniji predčasnih volitev zaradi protestov, ki se vrstijo v zadnjem času, ne bo, je za Jutarnji list menil hrvaški diplomat Ivica Maštruko, ki je bil v preteklosti tudi veleposlanik v Sloveniji. Je pa dejal, da bi lahko vlada padla iz drugih razlogov in to bi lahko ogrozilo pravočasno ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU.

Predčasne volitve v Sloveniji bi lahko po besedah Maštruka morda izzvali sodni postopki, če bi bil premier Janez Janša obsojen. Protesti po Sloveniji se bodo medtem po njegovem nadaljevali, a do predčasnih volitev ne bodo pripeljali, saj nimajo niti enotnega cilja niti organizatorjev. Tudi hujše eskalacije protestov Maštruko ne predvideva.

Kot je še poudaril, v voljo slovenske politične elite, da se ratificira hrvaška pristopna pogodba, ne gre dvomiti. "Na enak način so ravnali v vseh dosedanjih situacijah v zadnjih 20 letih. Vedno so nekaj godrnjali in delali probleme, a njihova podpora Hrvaški na mednarodnem prizorišču je bila nedvoumna."

Sedaj bi se lahko zgodilo kvečjemu to, da pri ratifikaciji hrvaške pogodbe dejansko zaidejo v časovno stisko zaradi nekih drugih, s tem nepovezanih dogodkov, kot so protesti ali gospodarska in finančna kriza ali predčasnih volitev zaradi obsodbe Janše, je opozoril Maštruko v pogovoru, ki je bil danes objavljen na spletni strani Jutarnjega lista.