irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

profimedia-0586058472 Svet24.si

Vroča Elizabeth Hurley gola na snegu

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

luca-argentero, doc, doc-v-dobrih-rokah Odkrito.si

Italijanski 'zdravnik': Tega ne bi počel, tudi ...

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Hrvaški prispevek k rekordu: Baumgartner se je za skok pripravljal na Velebitu

Deli na:
Hrvaški prispevek k rekordu: Baumgartner se je za skok pripravljal na Velebitu

Foto: Reuters

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner se je za svoj skok z roba vesolja pripravljal na Velebitu na Hrvaškem, je v torek poročala Hrvaška televizija (HTV). O Baumgartnerjevih skokih v temačne jame na Velebitu piše danes tudi Jutarnji list, medtem ko Novi list predstavlja avtorja ideje za skok, ki ga je izvedel neustrašni Felix.

Baumgartner je prejšnjo nedeljo uspešno prestal skok z višine 39,04 kilometra, pri čemer je med prostim padcem prebil zvočni zid. Mednarodna zveza za športno letalstvo je potrdila, da je 43-letni Baumgartner dosegel hitrost 1342 kilometrov na uro oziroma 1,24 macha.

Da se je Baumgartner za svoj zgodovinski skok pripravljal v hrvaškem nacionalnem parku Velebit, so vedeli le redki, poudarja HTV. Kot navaja, je svoj prvi skok v negotovost teme opravil na Velebitu, ko je skočil v jamo, globoko 190 metrov.

Skok v jamo Mamet je potekal zgolj 10 sekund, ob tem pa je avstrijski pustolovec prosto padal 140 metrov. Baumgartner je po skoku v jamo ocenil, da je šlo za najbolj nevaren "base" skok, ki ga je izvedel kdaj koli dotlej. O njegovem skoku v jamo Mamet septembra 2004 so sicer posneli tudi dokumentarni film Cave BASE. Posnetke je možno videti tudi na spletni strani YouTube.

Skok v velebitsko jamo naj bi Baumgartnerju predlagal hrvaški novinar Daniel Lacko, ki v današnjem Jutarnjem listu opisuje avstrijskega padalca in njegov skok v Mamet.

Pred tem je bil Baumgartner prvi, ki je skočil z nekoč najvišje stavbe na svetu, Petronas, v Kuala Lumpurju v Maleziji. Bil je svetovni rekorder v base skoku z najmanjše višine, ko je skočil z roke znamenitega kipa Jezusa v Rio de Janeiru v Braziliji.Sicer pa je lastnik več Guinnessovih rekordov za polete z balonom. Ivan Andre Trifonov za današnji Novi list trdi, da je ideja o skoku z roba vesolja njegova ter da jo je ponudil Baumgartnerju leta 2005.

Trifonov, ki je po rodu Bolgar, ima avstrijski potni list in začasno živi v Ližnjanu v hrvaški Istri. Trdi, da si je projekt skoka iz vesolja zamislil že leta 1992.

Naslovil ga je Uranos in o njem objavil knjigo leta 1994. O projektu je obvestil Joea Kittingerja, ki je bil od leta 1960 lastnik rekordnega skoka z najdaljšim prostim padom, in je bil tudi Baumgartnerjev mentor pri nedeljskem skoku.

Trifonov in Kittinger več kot desetletje nista uspela zbrati dovolj denarja za projekt Uranos. Zaradi bremena let je Trifonov, ki je bil tudi rezervni ruski astronavt za vesoljsko postajo Mir, ponudil projekt Baumgartnerju. Kot še poroča Novi list, je bil edini pogoj, da bi Avstrijec Trifonova uvrstil v svojo ekipo, a tega ni storil.

Kljub vsemu je 67-letni Trifonov čestital Baumgartnerju takoj po njegovem skoku ter je zadovoljen, ker je uresničil njegov sen, še navaja reški časnik. Trifonov pa zdaj načrtuje, da bi v cepelinu uresničil pisanje Julesa Vernea o poletu okrog sveta v 80 dneh.

Loading...