nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

fbf7bf9c1f2e307de371baa2df2af986 Svet24.si

Bogataša sta se izdajala za domorodca, da bi ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

Maraaya Odkrito.si

Raay in Marjetka: Na momente je bilo res težko

Slovenija

Hrvaški mediji o srečanju v Zagrebu

Deli na:

Niti po ponedeljkovem srečanju hrvaške premierke Jadranke Kosor in njenega slovenskega kolega Boruta Pahorja na Hrvaškem še niso znane podrobnosti arbitražnega sporazuma o načinu za urejanje spora o meji, piše danes hrvaški dnevnik Jutarnji list. Reški Novi list pa izpostavlja, da so srečanje zaznamovale metafore o izgradnji cest in mostov.

Niti po ponedeljkovem srečanju hrvaške premierke Jadranke Kosor in njenega slovenskega kolega Boruta Pahorja na Hrvaškem še niso znane podrobnosti arbitražnega sporazuma o načinu za urejanje spora o meji, piše danes hrvaški dnevnik Jutarnji list. Reški Novi list pa izpostavlja, da so srečanje zaznamovale metafore o izgradnji cest in mostov.

Ofenziva premierskega šarma je v ponedeljek pretresala Zagreb, na nadaljevanju pogajanj o arbitražnem sporazumu pa so deževale lepe besede in poljubi, nadaljuje Jutarnji list. "Kosorjeva je, kot bi lahko sklepali iz njenih izjav, pričakovala, da bo dosežen končni dogovor, sicer pa uradnega potrdila za to ni bilo," piše. Časnik dodaja, da skrivnost ostaja člen 3b omenjenega sporazuma, ki omenja stik Slovenije z odprtim morjem.

Hrvaška je očitno sprejela rešitev, s katero bi lahko Slovenija dobila določeno obliko izhoda na odprto morje, čeprav nihče v hrvaškem državnem vrhu tega ne želi potrditi, v ločenem komentarju še ocenjuje Jutarnji list in opozarja, da bo Hrvaška težko pristala na katerokoli resno odrekanje ozemlju v prid Sloveniji, ker bi to v sedanjih političnih okoliščinah pripeljalo do padca katerekoli hrvaške vlade.

Kot navaja komentator, so mu v HDZ pred nekaj mesecev zatrdili, da bi lahko prišlo do razkola v vladajoči stranki, če bi Hrvaška omogočala Sloveniji prehod, "dimnik", do odprtega morja. Ob tem spomni, da je tudi evropska diplomacija Sloveniji jasno povedala, da "dimnika" ne more dobiti, ker bi to lahko izzvalo verižno reakcijo med članicami EU, ki bi medsebojno zahtevale določena popuščanja glede ozemlja.

Četrto srečanje Kosorjeve in Pahorja v Zagrebu je spremljala obilica metafor o gradnji mostov, o cestah, ki peljejo v prihodnost, o zmagah brez poražencev in o odpiranju novih strani, glede na molk vseh udeležencev pa se zdi, da končno besedilo arbitražnega sporazuma še ni pripravljeno za objavo, poudarja Novi list.

Kot dodaja, so nekateri, ki so sodelovali v ponedeljkovih pogovorih med Hrvaško in Slovenijo, za časnik zatrdili, da po srečanju premierov v Trakošćanu ni bilo novih pogajanj o besedilo omenjenega dokumenta in da naj bi slovenska stran čakala na hrvaški podpis na "trakošćanski" dokument.

Večernji list, ki se sklicuje na vir iz opozicijske SDP, piše, da Hrvaško čaka nova slovenska blokada pogajanj z EU, če poslanci v hrvaškem saboru ne bodo kmalu sprejeli predloga arbitražnega sporazuma. "Čeprav Zoran Milanović in Pahor po njunem srečanju v Zagrebu nista želela stopiti pred novinarje, smo uspeli zvedeti, da je slovenski premier hrvaškemu socialdemokratskemu kolegu zaupal, da glede predloga arbitražnega sporazuma ni nobenih pogajanj ter da je v osnovi podoben sporazumu Račan-Drnovšek," izpostavlja zagrebški časnik.

Spletni portal Index.hr navaja Milanovića, ki je v ponedeljek dejal, da premierka Kosor ne želi, da bi objavili vsebino sporazuma o arbitraži, čeprav sta s Pahorjem soglasna, da bi to bilo dobro. Vodja SDP meni, da bi morala premierka javnosti že zdavnaj predstaviti sporazum, ki ga je sprejela, saj imajo Hrvati pravico vedeti, kje so popustili, oziroma ali bodo vstop v EU vendarle plačali z ozemljem.

Loading...