boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

poroka-na-prvi-pogled, matic Njena.si

Poroka na prvi pogled: Matic zaradi ponižanja ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Horvat za zagovor grškega veleposlanika na ministrstvu in sklic seje treh odborov

Deli na:
Horvat za zagovor grškega veleposlanika na ministrstvu in sklic seje treh odborov

Foto: NSI.SI

Evropa se je po ocenah podpredsednika NSi Jožefa Horvata zaradi radikalne politike Sirize znašla v izrednih razmerah, zato kot predsednik odbora DZ za zunanje zadeve od ministrstva za zunanje zadeve zahteva, da na zagovor pokliče grškega veleposlanika Atanasiosa Kalidopolusa. Medtem pa bodo v NSi vložili zahtevo za sklic nujne seje treh odborov.

Horvat je v današnji izjavi za medije opozoril na po njegovem mnenju radikalno politiko Sirize in njeno nekooperativnostih pri pogajanjih. "Rečemo lahko, da se evropska pomoč s torkom končuje, prav tako mora Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu vrniti 1,6 milijarde evrov. To se najbrž ne bo zgodilo, Grčija pa bo v tehničnem bankrotu," je ocenil.

Zaradi tega Horvat kot predsednik odbora DZ za zunanjo politiko zahteva, da ministrstvo za zunanje zadeve pokliče na zagovor grškega veleposlanika, poslanska skupina NSi pa bo v torek vložila zahtevo za nujno sejo treh odborov - odbora za zunanjo politiko, odbora za zadeve EU in odbora za finance.

Odbor za finance in odbor za zadeve EU sta namreč doslej vedno odobravala pomoč Grčiji, zato je po oceni podpredsednika NSi korektno, da DZ in vlada zavzameta skupna stališča za nadaljnje dogovore. "Slovenija je od vseh držav območja evra najbolj izpostavljena glede Grčije, in sicer s štirimi odstotki BDP. V tem kontekstu je naša odgovornost, da se držimo načela čisti računi, dobri prijatelji," je ocenil.

Po njegovih besedah je bila Slovenija doslej solidarna z grškim narodom in bo tako tudi ostalo, vendar pa si želi, da se grška politika korektno pogovarja o nadaljnji pomoči in drži svojih zavez. "Grški veleposlanik je tisti, ki lahko pove, kakšne scenarije ima Grčija po nedeljskem referendumu. Povabili ga bomo tudi na skupno sejo treh odborov, izključno zato, da DZ dobi vse pomembne informacije," je pojasnil Horvat. Na nujno sejo treh odborov DZ bodo povabili tudi predsednika vlade Mira Cerarja.

Horvat upa, da območje evra ni pred razpadom, saj bi to pomenilo tudi razpad EU. Verjame, da Grčija z institucijami lahko doseže dogovor, vendar pa morajo Grki pred tem spoznati, da "radikalna politika Sirize ne pelje nikamor".