Revija Reporter
Slovenija

Hmeljarjem prihajajo na pomoč Romuni, ki pa bodo morali najprej v karanteno

STA

23. apr. 2020 6:00

Deli na:

Hmelj

Dreamstime

Slovenski hmeljarji pričakujejo, da jim bodo na pomoč pri delu v hmeljiščih kmalu priskočili romunski delavci. Avtobusi, ki bi te delavce pripeljali iz Romunije, so že pripravljeni, na pristojnih ministrstvih pa potekajo še zadnja usklajevanja, je včeraj za STA povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset.

Če bodo delavci prišli v Slovenijo, bodo morali najprej za teden dni v karanteno zaradi epidemije novega koronavirusa. Že pred dnevi so sicer nameravali v Slovenijo pripeljati okoli 200 romunskih delavcev, a nato tega niso izvedli, ker je bilo tveganje za širitev covida-19 po pojasnilu kmetijskega ministrstva preveliko.

Ministrstvo je zato izdalo poziv k iskanju domače delovne sile. Oset je včeraj povedal, da se je doslej za delo v hmeljiščih odločilo 27 ljudi, ki so se odzvali na poziv, ki so ga sami objavili na družbenih omrežjih, ter ena oseba iz evidence brezposelnih. Na vprašanje, ali se je kdo javil preko poziva ministrstva, je odgovoril, da je bil odziv zelo slab. Še vedno večino dela v hmeljiščih opravijo sami, je poudaril.

Po Osetovih podatkih je na hmeljiščih po Sloveniji že od prej okoli 400 tujih sezonskih delavcev, še približno 400 pa jih potrebujejo za nadaljnja dela. Konec avgusta in septembra, ko se bo začelo obiranje hmelja, pa bodo potrebovali več kot 400 delavcev.

Oset je pozdravil prostovoljno delovno akcijo Pivovarne Laško Union v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini, ki bo potekala v četrtek in petek. V njej bo sodelovalo več kot 40 sodelavcev pivovarne ter več kot 40 športnikov in predstavnikov Rokometnega kluba Celje Pivovarne Laško, Nogometnega kluba Maribor, Košarkaškega kluba Zlatorog, Smučarske zveze Slovenije, Rokometne zveze Slovenije, Košarkaške zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

V Sloveniji je 120 hmeljarjev, ki obdelujejo 1596 hektarjev hmeljišč, od tega je skoraj 75 hektarjev prvoletnih nasadov.