sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Heineken nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za Pivovarno Laško

Deli na:
Heineken nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za Pivovarno Laško

Foto: Bobo

Nizozemski pivovarski velikan Heineken je danes nakazal 119,5 milijona evrov kupnine za 53,43-odstotni lastniški delež v Pivovarni Laško, so potrdili v obeh družbah. V prihodnjih treh dneh bo Heineken objavil namero za prevzem še preostalih delnic. Na čelu Pivovarne Laško bo očitno tudi po prevzemu ostal Dušan Zorko.

Heineken je kupnino nakazal po izpolnitvi vseh odložnih pogojev iz posla, sklenjenega aprila letos. Agencija za varstvo konkurence je tako nedavno odpravila še zadnjo oviro, ko je sporočila, da koncentraciji ob Heinekenovem prevzemu laške pivovarne ne nasprotuje. Ocenila je namreč, da je ta skladna s pravili konkurence, če bodo izpolnjeni korektivni ukrepi, ki se nanašajo na uporabo hladilnih omar v gostinskih obratih v Sloveniji.

Konzorcij prodajalcev 51,11-odstotnega deleža v Pivovarni Laško, v katerem so Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, Alpen invest, Abanka, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov, je s Heinekenom pogodbo o prodaji podpisal aprila. Heineken je za delnico plačal 25,56 evra.

Za omenjeni delež oz. 4.471.054 delnic je nizozemski velikan tako odštel 114,8 milijona evrov, število delnic, ki jih je plačal danes, pa je večje, ker so določeni prodajalci izkoristili pravico, da mu prodajo tudi dodatne delnice, pridobljene po podpisu pogodbe. Gre za delnice, ki so jih obstoječi delničarji po ceni 15,74 evra pridobili v postopku javne ponudbe družbe DSU za odkup 126.407 delnic oz. 1,5-odstotnega deleža Pivovarne Laško. Ta se je iztekla 26. junija.

Heineken je tako postal lastnik 4.673.941 delnic Pivovarne Laško, kar predstavlja 53,43 odstotka vseh izdanih delnic izdajatelja. Podrobnosti transakcije in prihodnjih načrtov za pivovarni v Laškem in Ljubljani bosta Zorko in predsednik družbe Heineken Europe Stefan Orlowski predstavila danes popoldne na sedežu Pivovarne Union v Ljubljani.

Je pa Zorko že v današnjem sporočilu za javnost ob zaključku transakcije spomnil, da je Pivovarna Laško v zadnjih letih preživljala težke čase, in ocenil, da te težave z današnjim dnem postajajo del preteklosti.

Heineken in obe pivovarni v sklopu Pivovarne Laško imata po Zorkovih besedah veliko skupnega, pri čemer omenja bogato tradicijo, močne blagovne znamke, skupne vrednote, kakovost in posluh za okolje.

"Vse to me navdaja z optimizmom, da blagovne znamke Pivovarne Laško in Pivovarne Union čaka svetla prihodnost," je zapisal Zorko. Člani uprave in zaposleni zato po njegovih besedah pozdravljajo odločitev Heinekena, da prevzame lastništvo nad pivovarnama in s tem skrb za nadaljevanje pivovarniške tradicije na obeh lokacijah. V prihodnosti pričakujejo v Pivovarni Laško velik poudarek na inovacijah in krepitvi blagovnih znamk.

"Pivovarni se nahajata v dobri kondiciji, poslovanje je solidno in verjamem, da se bo sedaj, ko bo v fokusu samo pivovarska dejavnost, še izboljšalo," je še zapisal Zorko, ki je predlagal tudi spremembe strukture uprave.

Ta se bo s sedanjih pet povečala na sedem članov, da bodo v njej lahko sodelovali tudi predstavniki Heinekena. Predlagani obstoječi člani uprave so Zorko kot predsednik uprave, Mirjam Hočevar kot podpredsednica uprave ter člana Matej Oset, pristojen za oskrbovalno verigo, in Marjeta Zevnik, pristojna za pravne in kadrovske zadeve.

Trije na novo predlagani člani uprave pa so Martin Hayes, ki bo pristojen za finance, Rumen Kolev, ki bo bdel nad marketingom, in Sasha Makarenko, ki bo pristojen za prodajo. Za imenovanje treh novih članov uprave je potrebna sprememba statuta, ki ga bodo delničarji skupaj s predlogi za nove nadzornike obravnavali na skupščini 12. novembra. Nato jo mora potrditi še nadzorni svet.