Revija Reporter
Slovenija

Han: Nima smisla vlagati ustavne obtožbe zoper Janšo, če se bomo spotaknili na prvi stopnici

STA

29. avg. 2020 10:36 Osveženo: 10:39 / 29. 8. 2020

Deli na:

Vodja poslancev SD Matjaž Han.

Primož Lavre

Predčasnih volitev v Sloveniji po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana zaenkrat ni na vidiku. V pogovoru za časnik Večer se je med drugim dotaknil ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Janeza Janšo in poudaril, da "mora zadeva dozoreti". Prepričan je namreč, "da nima smisla vlagati ustavne obtožbe, če se bomo spotaknili na prvi stopnici".

"Pri ustavni obtožbi gre za resno zadevo, zato Socialni demokrati ne želimo slediti praksi vlaganja ustavnih obtožb za vsako ceno, samo zaradi publicitete, kot npr. SDS, ki je ustavne obtožbe vlagala za malenkosti. Zadeva mora dozoreti, argumenti morajo stati," je v pogovoru za omenjeni časnik izpostavil Han.

Nekateri elementi zanjo so sicer po njegovi oceni že dozoreli, a kot celota terja še nekaj priprave in zato še ni prišlo do končne odločitve, kdaj jo bodo vložili.

Glede morebitne konstruktivne nezaupnice in potencialnega tehničnega mandatarja, ki bi vodil prehodno vlado do predčasnih volitev, Han ne verjame, "da bi se bil kdo v teh časih, ko imamo minus v proračunu in resen zdravstveni problem, pripravljen izpostaviti za leto dni in nase prevzeti breme". "Če malo karikiram, postaviti novega mandatarja, da se bo nekdo z lučkami vozil po Sloveniji, medtem ko se soočamo z nešteto izzivi koronakrize, bi bilo skrajno neodgovorno," je dodal.

Dotaknil se je tudi dogajanja v DeSUS in ocenil, da "glede na situacijo in akterje v tej zgodbi to ni voda na mlin opoziciji". Po Hanovih besedah vse kaže, da bo glede na razmišljanje posameznikov v DeSUS in njihovo željo po obstanku na pozicijah ta vladna koalicija ostala.

"Nekako se zdi, da ima predsednik vlade v tej sagi še dovolj manevrskega prostora, da pelje vlado naprej. Ravno nemoč in šibkost manjših koalicijskih strank ga v tem pogledu utrjujeta," je prepričan poslanec SD.

O morebitni interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec v SD po Hanovih besedah ne razmišljajo, je pa "živa" interpelacija zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. "Mi smo jo vložili, predvidena je za septembrsko sejo državnega zbora. Nanjo se pripravljamo, kaj se bo do takrat zgodilo, pa ne morem napovedati," je strnil.