nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Györkös Žnidarjeva o odzivu policije na grožnje novinarjem: Zbirajo se informacije

Deli na:
Györkös Žnidarjeva o odzivu policije na grožnje novinarjem: Zbirajo se informacije

Foto: Bobo

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je na včerajšnji seji DZ zanikala očitke, da se pristojni državni organi, vključno s policijo, niso ustrezno odzvali na nedavne grožnje novinarjem tednikov Demokracija in Reporter. Po njenih besedah se policija še naprej trudi izslediti storilca.

Neznanec z vzdevkom Zakladnik Matija je pred dobrima dvema tednoma na družbenem omrežju Facebook zagrozil s fizičnim nasiljem novinarjem Demokracije in Reporterja. Uredništvo Demokracije je zoper storilca že vložila kazensko ovadbo.

Györkös Žnidarjeva je v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert pojasnila, da je policija takoj po zaznavi grožnje izvedla številne ukrepe Najprej je skušala zavarovati sporne vsebine na facebook profilu, vendar je uporabnik profil umaknil že približno pol ure po objavi in ga ni bilo mogoče zavarovati.

Policija je zaradi suma storitve kaznivega dejanja o vsebini objave 9. januarja obvestila dežurno tožilko ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva. Tožilka je po besedah ministrice policiji pojasnila, da v konkretnemu primeru glede na pravna mnenja ter stališča specializiranega državnega tožilstva in okrožnega državnega tožilstva niso podani elementi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

"Je pa tožilka v nadaljevanju tudi povedala, da bi lahko bili podani zakonski znaki kaznivega dejanja grožnje po prvem odstavku 135. člena kazenskega zakonika, kjer pa se pregon storilca začne na zasebno tožbo, in sicer na škodo enega izmed novinarjev, ki je bil omenjen v predmetnem zapisu. Seveda ob predpostavki, da so izpolnjeni vsi zakonski pogoji," je pojasnila Györkös Žnidarjeva.

Po njenih besedah so z ugotovitvami oziroma z možnostjo pregona kaznivega dejanja 9. januarja obvestili tudi novinarja. V zvezi z nedavnim poškodovanjem vozila novinarja časnika Finance pa je ministrica dejala, da je policija dogodek obravnavala kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Doslej zbrani podatki ne kažejo na to, da je bil dogodek storjen zaradi novinarjevega dela, vendar policija nadaljuje z zbiranjem obvestil s ciljem izsleditve storilca, je dejala.

Na vprašanje poslanke Bah Žibertove je odgovoril tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Po njegovih besedah je ljubljansko okrožno državno tožilstvo sporočilo, da imajo trenutno v preučevanju dve zadevi, in sicer poročilo policije v konkretni zadevi in pa predlog pregona. Pri tem je minister izrazil pričakovanje, da se bo tožilstvo odločilo v razumnem roku.

Tudi po Klemenčičevi oceni je bil odziv tožilstva ustrezen. "Nikakor ni bilo nobenih ovadb zavrženih, ampak so se pač odločili za drugačno kvalifikacijo dejanja, ki pa ni dokončna. Ampak to je stvar presoje tožilstva," je dodal.

Klemenčič je še napovedal, da bo DZ predvidoma v roku dveh mesecev po opravljenih medresorskih usklajevanjih dobil na mizo predlog novele kazenskega zakonika, ki bo tudi drugače urejal kaznivo dejanje grožnje, ki se sedaj primarno preganja na zasebno tožbo.