stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Obsodba zločinov SDV bi bila »edino evropska«

Deli na:
Grims: Obsodba zločinov SDV bi bila »edino evropska«

Foto: Bobo

Poslanec Branko Grims je danes vnovič opozoril na (ne)delovanje slovenskega tožilstva, o čemer želi SDS tudi razpravljati na izredni seji DZ. Grims je na novinarski konferenci izpostavil po njegovem mnenju neustrezno oz. nedelovanje tožilstva zlasti v primeru procesov zoper pripadnike nekdanje SDV ter pri pregonu odgovornih za bančno vrzel.

SDS je o zahtevi za nujno sejo javnost obvestila v soboto, predlaga pa, da DZ razpravlja o več sklepih. Na prvem mestu je zahteva, da se v zvezi s stanjem na vrhovnem državnem tožilstvu in v zvezi s pregonom najhujših oblik gospodarskega, finančnega in bančnega kriminala stori vse, da se te zadeve razčisti.

Grims je izpostavil tudi sume kaznivih dejanj v zvezi s povzročitvijo bančne luknje v Sloveniji. Po njegovem mnenju vlada ob tem ni storila ničesar, na tožilstvu pa se s tem po vseh dosegljivih informacijah, tako Grims, ukvarja en sam človek.

Vladi naj tako DZ predlaga ustrezno ukrepanje in okrepitev državnega tožilstva, čeprav je že sedaj število tožilcev na enega prebivalca v Sloveniji več kot trikrat večje kot v sosednji Avstriji, "učinkovitost pa neprimerljivo nižja", pravi Grims.

SDS še predlaga izrecno obsodbo delovanja nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki "je še do konca 80. let nezakonito in skrivoma ugrabljala ter morila domače in tuje državljane". Obsodba bi bila po mnenju Grimsa "edino evropska".

DZ naj, tako SDS, izrazi tudi pričakovanje, da vse institucije, zlasti pa vlada, vrhovno sodišče in vrhovno državno tožilstvo, policija in varuh človekovih pravic storijo vse potrebno, da se zločini SDV razčistijo, njihovim storilcem pa naj pravično sodijo.

Med predlaganimi sklepi SDS je tudi pričakovanje, da bo vlada storila vse potrebno, da bodo svojci in potomci "likvidiranih oseb tajnih služb totalitarnega režima lahko našli posmrtne ostanke žrtev in jih dostojno pokopali".

Po besedah Grimsa so bila kriminalna dejanja, ki jih je počela SDV, imenovana tudi Udba, "točno tisto, kar danes ves svet preganja kot terorizem". Če izhajamo iz načela, da je življenje najvišja vrednota, so to po mnenju poslanca dejanja, ki bi zaslužila vso pozornost in so jih povsod po svetu, razen v Sloveniji, tudi ustrezno raziskali.