državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Okrožno sodišče bo ponovno odločalo o opravičilu Mladine ženi poslanca Grimsa

Deli na:
Okrožno sodišče bo ponovno odločalo o opravičilu Mladine ženi poslanca Grimsa

Foto: Arhiv Reporterja

Potem ko se je tednik Mladina skladno s sodbo višjega sodišča opravičil poslancu SDS Branku Grimsu za primerjavo njegove družine z družino Josepha Goebbelsa, bo o enakem opravičilu njegovi ženi Martini Dragoš Grims okrožno sodišče odločalo ponovno, poroča današnje Delo.

Višje sodišče je ugodilo pritožbi poslančeve žene in z vmesno sodbo po temelju ugodilo njenemu zahtevku, ki se nanaša na plačilo denarne odškodnine. Poslanec Grims od Mladine zahteva 40.000, njegova žena pa 79.000 evrov odškodnine.

Zahtevala sta tudi, da se mora Mladina opravičiti njunim otrokom, a je višje sodišče v tem delu pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, da tedniku tega ni treba storiti, saj otroci niso stranke v pravdi.

Zakonca Grims sta se sicer za tožbi odločila po tem, ko je Mladina v satirični rubriki Mladinamit marca 2011 objavila fotografijo Grimsove družine poleg družine nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa.

Po pisanju Dela pri Mladini vztrajajo, da je šlo za kritiko političnega delovanja Grimsa, ki se z ženo in otroki izpostavlja javnosti z namenom dvigovanja priljubljenosti med volivci, žena pa ga pri tem ravnanju podpira.

Prvostopenjsko sodišče je tožbi zavrnilo z obrazložitvijo, da je Mladina le na "kritičen način obravnavala" in nazorno hotela prikazati, kako Grims izrablja medije za svojo promocijo "ravno tako, kot je to počel dr. Goebbels".

Višje sodišče je sodbo glede Grimsa delno spremenilo ter Mladini naložilo objavo opravičila in sodbe, v delu, ki se nanaša na določitev odškodnine, pa zadevo vrnilo v ponovno presojo. Okrožno sodišče bo moralo znova odločati tudi o višini odškodnine za Grimsovo ženo, prav tako bo moralo ponovno razsoditi o utemeljenosti njenega zahtevka glede objave opravičila in sodbe.

Po ugotovitvi višjega sodišča fotografiji zaživita kot samostojna celota in (ne le) povprečnemu bralcu ponujata asociacijo Grimsove družine na družino Goebbels v vsej zločinsko tragični podobi, kar je objektivno žaljivo, to protipravnost pa ne izključuje niti dejstvo, da je objavljena v satirični rubriki, še piše Delo.