pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Grims: Katičeva kot ministrica predstavlja nadaljnjo gradnjo strankarske strukture SD znotraj OVS

Deli na:
Grims: Katičeva kot ministrica predstavlja nadaljnjo gradnjo strankarske strukture SD znotraj OVS

Foto: Bobo

Predlog SD, da obrambna ministrica postane njihova poslanka Andreja Katič, danes odmeva v DZ. Medtem ko je bila večina opozicijskih strank v torek zadržana z odzivi, je poslanec SDS Branko Grims danes ocenil, da to pomeni nadaljnjo gradnjo strankarske strukture SD znotraj OVS. Predsednica ZaAB Alenka Bratušek pa Katičevo vidi kot odgovorno osebo.

Grims je kot politično zelo zgrešeno označil odločitev predsednika vlade, da razrešenega ministra za obrambo Janka Vebra iz vrst SD nadomešča predsednik iste politične stranke Dejan Židan. Prav tako je zgrešeno, da je iz te stranke predlagana tudi kandidatka, je dejal za STA.

To po njegovih besedah pomeni, da nameravajo še naprej graditi strankarsko strukturo SD znotraj ministrstva in znotraj obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS), "kar je povsem napačno in tudi neetično in v nasprotju s poudarki vlade". "Če pa so že predlagali žensko, pa lahko povem samo to, da imajo znotraj stranke zanesljivo bistveno boljši in bolj strokoven kader, in to prav tako ženskega spola," je dodal.

Bratuškova pa, kot je dejala za STA, upa, da bo Cerar predlog za kandidatko sprejel. Kot je pojasnila, je vesela zato, ker so predlagali žensko, prav tako pa tudi zato, ker je Katičevo kot podpredsednico DZ spoznala kot zelo odgovorno osebo, ki ima politične izkušnje. "Prepričana sem, da bi ta pomemben resor lahko zelo dobro vodila," je dejala Bratuškova.

Glede nekaterih očitkov o pomanjkanju strokovnih izkušenj Katičeve Bratuškova pravi, da predvsem novinarji oporekajo strokovne izkušnje, kadar ima kandidat politične, strokovnih pa ne, v obratnem primeru pa spet velja obratno. Prepričana je, da bo Katičeva že na zaslišanju dokazala, da lahko opravlja to delo. "Moje osebno mnenje o njej kot kandidatki za obrambno ministrico je pa izredno pozitivno," je dejala Bratuškova.

Z odhodom Katičeve iz parlamenta bi se sprostilo tudi podpredsedniško mesto v DZ. Tako Grims kot Bratuškova ocenjujeta, da je stvar koalicije, kdo ga bo zasedel. Bratuškova ob tem dodaja, da bi si na tem mestu želela žensko. "Žensk je v politiki premalo, še posebej na vodilnih mestih," je dejala.

Na vprašanje, ali bi bil za podpredsednika DZ primeren Veber, je odgovorila, da je to stvar dogovora v koaliciji, da pa je bil Veber že dober predsednik in podpredsednik DZ, dokler ni zamenjal funkcije.

Grims pa opozarja, da bi moral Veber, če bi v koaliciji veljala enaka pravila za vse, oditi iz državnega zbora, še prej kot nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež, "kaj šele, da bi zasegel kakršnokoli funkcijo".

Katičeva, ki danes sicer sodeluje tudi pri vodenju seje DZ, je dan po javni najavi predloga SD za njeno kandidaturo soočena tudi z nekaterimi očitki v medijih glede stopnje svoje izobrazbe, ki jo je pridobila v času, ko se je mariborska pravna fakulteta preimenovala in preoblikovala programe. Katičeva, ki je danes v poslansko skupino in na vpogled medijem prinesla svojo diplomsko nalogo, je očitke zavrnila.

Da SD za novo ministrico za obrambo predlaga Katičevo, je medijem po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem sporočil predsednik stranke Dejan Židan. Cerar je po njegovih besedah predlog sprejel, kandidaturo pa naj bi v DZ vložil prihodnji teden.

Podporo Katičevi je v torek že napovedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. V poslanski skupini SMC morajo po besedah vodje Simone Kustec Lipicer o tem še razpravljati, a sama ne vidi razloga, da je ne bi podprli, je dejala novinarjem.

V opozicijski ZL so že v torek opozorili, da Katičeva ni članica parlamentarnega odbora za obrambo in nima kompetenc s tega področja. V NSi pa tudi danes komentarja niso podali, saj čakajo na zaslišanje kandidatke pred matičnim parlamentarnim odborom.