dejan-vunjak Dobra karma

9 let po Brendijevi smrti njegov sin še vedno ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

kombi, spanec, vročina Svet24.si

Kaj nas čaka? Primorci bodo morda ponoči težje ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Slovenija

Gospodarstvo se ne bo popravilo, menijo Slovenci

Deli na:

Polovica Slovencev meni, da se bo gospodarski položaj Slovenije letos še poslabšal, je pokazala anketa Dela. Slabi polovici pa je gospodarska kriza poslabšala kakovost življenja. Pesimistično razpoloženje naj bi sicer stagniralo. 

Polovica Slovencev meni, da se bo gospodarski položaj Slovenije letos še poslabšal, je pokazala anketa Dela. Slabi polovici pa je gospodarska kriza poslabšala kakovost življenja. Pesimistično razpoloženje naj bi sicer stagniralo. 

Zniževanje indeksa gospodarskih pričakovanj javnosti se je julija ustavilo, je pokazala anketa Dela. Julijski indeks, ki so ga izmerili v agenciji Delo Stik, znaša 36 in je za točko višji od junijskega, a še vedno kaže pesimistična pričakovanja. Indeks se sicer znižuje že od januarja, ko je dosegel najvišjo vrednost 39 točk.

Indeks se oblikuje na podlagi treh vprašanj, ki se nanašajo na kakovost življenja, pričakovanja glede gospodarskega položaja Slovenije in osebno porabo.

Primerjava z junijskim indeksom pokaže, da se je julija povečal delež ljudi, ki menijo, da živijo enako. Povečal se je tudi delež tistih, ki ocenjujejo, da bo gospodarski položaj Slovenije letos ostal enak kot lani.

Kar zadeva kakovost življenja, je 49 odstotkov anketiranih odgovorilo, da živijo enako kot pred krizo, 40,8 odstotka jih živi slabše kot pred krizo, 7,3 odstotka pa precej slabše kot pred krizo. Takih, ki živijo bolje, je 1,5 odstotka, 1,1 odstotka pa jih živi precej bolje.


Da se bo gospodarski položaj Slovenije letos poslabšal, jih meni 50,6 odstotka. 28,7 odstotka jih ocenjuje, da bo položaj ostal enak kot lani in 10,5 odstotka, da se bo precej poslabšal. Da se bo položaj izboljšal jih meni 9,8 odstotka, 0,4 odstotka pa jih ocenjuje, da se bo močno izboljšal.

40,7 anketiranih bo letos za osebno porabo namenilo enako kot lani, 37,6 odstotka nekoliko manj kot lani in 12,9 odstotka veliko manj kot lani. Takih, ki bodo porabili nekoliko več kot lani, je sedem odstotkov, 2,2 odstotka pa jih bo porabilo veliko več kot lani.

Vrednost indeksa se razteza na lestvici od 0 do 100. Kar je manj kot 50, pomeni pesimistična pričakovanja, višje pa optimistična.

Agencija Delo Stik je telefonsko raziskavo med 590 anketiranci opravila med 26. in 29. julijem.
Loading...