horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Slovenija

Gospodarstvo se ne bo popravilo, menijo Slovenci

Deli na:

Polovica Slovencev meni, da se bo gospodarski položaj Slovenije letos še poslabšal, je pokazala anketa Dela. Slabi polovici pa je gospodarska kriza poslabšala kakovost življenja. Pesimistično razpoloženje naj bi sicer stagniralo. 

Polovica Slovencev meni, da se bo gospodarski položaj Slovenije letos še poslabšal, je pokazala anketa Dela. Slabi polovici pa je gospodarska kriza poslabšala kakovost življenja. Pesimistično razpoloženje naj bi sicer stagniralo. 

Zniževanje indeksa gospodarskih pričakovanj javnosti se je julija ustavilo, je pokazala anketa Dela. Julijski indeks, ki so ga izmerili v agenciji Delo Stik, znaša 36 in je za točko višji od junijskega, a še vedno kaže pesimistična pričakovanja. Indeks se sicer znižuje že od januarja, ko je dosegel najvišjo vrednost 39 točk.

Indeks se oblikuje na podlagi treh vprašanj, ki se nanašajo na kakovost življenja, pričakovanja glede gospodarskega položaja Slovenije in osebno porabo.

Primerjava z junijskim indeksom pokaže, da se je julija povečal delež ljudi, ki menijo, da živijo enako. Povečal se je tudi delež tistih, ki ocenjujejo, da bo gospodarski položaj Slovenije letos ostal enak kot lani.

Kar zadeva kakovost življenja, je 49 odstotkov anketiranih odgovorilo, da živijo enako kot pred krizo, 40,8 odstotka jih živi slabše kot pred krizo, 7,3 odstotka pa precej slabše kot pred krizo. Takih, ki živijo bolje, je 1,5 odstotka, 1,1 odstotka pa jih živi precej bolje.


Da se bo gospodarski položaj Slovenije letos poslabšal, jih meni 50,6 odstotka. 28,7 odstotka jih ocenjuje, da bo položaj ostal enak kot lani in 10,5 odstotka, da se bo precej poslabšal. Da se bo položaj izboljšal jih meni 9,8 odstotka, 0,4 odstotka pa jih ocenjuje, da se bo močno izboljšal.

40,7 anketiranih bo letos za osebno porabo namenilo enako kot lani, 37,6 odstotka nekoliko manj kot lani in 12,9 odstotka veliko manj kot lani. Takih, ki bodo porabili nekoliko več kot lani, je sedem odstotkov, 2,2 odstotka pa jih bo porabilo veliko več kot lani.

Vrednost indeksa se razteza na lestvici od 0 do 100. Kar je manj kot 50, pomeni pesimistična pričakovanja, višje pa optimistična.

Agencija Delo Stik je telefonsko raziskavo med 590 anketiranci opravila med 26. in 29. julijem.
loading...
Loading...