marijana, roberto, bojan krstić Svet24.si

Divjanje krivo za smrt Bojana, Marijane in njunega...

dart Svet24.si

Jutri zgodaj zjutraj se bo zgodil armagedon

20170330-00770088 Necenzurirano

Zakaj je morala čez noč oditi direktorica ...

kmetic pirc musar fb Reporter.si

Kaj se je predsedniška kandidatka Nataša Pirc ...

roglic 22 Ekipa24.si

Kaj hudiča se gredo? Nov, hud napada na Rogliča!...

Princ Andrew, vojvoda yorški, Kralj Charles III, Princ Edward, Grof Wessexa, Anne,Princesa Odkrito.si

Princ Andrew je z Diano načrtoval zaroto proti ...

ilka stuhec Ekipa24.si

Groza, kriki strahu in... užitka! Kaj je naredila...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gospodar Luka Mesec se ne bo odpovedal ministrstvu – bo znal opraviti tudi z Jankovićem? (KOMENTAR)

Deli na:
Gospodar Luka Mesec se ne bo odpovedal ministrstvu – bo znal opraviti tudi z Jankovićem? (KOMENTAR)

Luka Mesec - Foto: Primož Lavre

Janši oziroma SDS je uspelo za nasprotovanjem zakonu o vladi, s katerim bi ustanovili tri nove ministrstva. Vsaj delno. Koordinator Levice Luka Mesec se je po stotih dneh vlade premislil in ugotovil, da je kar prav, če ima v rokah celoten resor ministrstva za delo. Odločil se je sam, pravi. Torej ni nikogar v stranki nič vprašal. Je pa resor okrepil s področji »solidarnostne družbe«.

Zdaj se mora Mesec z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem le še dogovoriti, kaj storiti z raznašalci hrane po ljubljanskih ulicah. Če bi bil minister kot se šika, se s temi kolesarji res ne bi ukvarjal. Tudi o napovedani obvezni božičnici bi se lahko pogovoril s predstavniki gos-podarstva, saj, za božjo voljo, niso razredni sovražniki Levice. Ali je Luka Mesec Gospodar ali ni? Saj si je pridobil status voditelja, pozna obscenost in teatraličnost oblasti. Drugi so pristalo na to, da so mu podrejeni.

Mednarodno heglovsko združenje se bo te dni v Cankarjevem domu spraševalo, kako se dan-danes reprezentirane prevladujoče sile gospostva in kakšna je njihova performativna moč. Sliši se »kunštno«, z izrekom performativa opravimo dejanje, na katerega se jezikovni znak nanaša. Poglejmo dva primera. Ljubljanski župan Zoran Janković nenehoma izreka, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, on pa najboljši župan za to mesto. Volivcem so to sicer morda zdi teatralično, vendar deluje. Novembra ga bodo že petič v prvem krogi izvolili volivci najlepšega mesta na svetu.


Drugi primer. Prvi koalicijski vrh, ki ga je sklical premier Robert Golob, je prinesel nemalo samohvale in zadovoljstva. Malo manjka pa bi rekli, da so najboljša vlada na svetu. Kar bo treba le še ponavljati. In bo delovalo. Luka Mesec že ugotavlja, da bolj sodi v vlado kot v poslanske klopi opozicije. »Po osmih letih je bilo opozicije zame preprosto dovolj.«

Verjamemo, da mu bi lahko na simpoziju o gospostvu Slavoj Žižek v tem pritegnil.

Skratka, Luka Mesec ve, kar vedo organizatorji omenjene konference: temeljna poteza naše modernosti je ravno v tem, da naj bi prinesla smrt Gospodarja, Gospodarja z veliko začetnico. A ni bilo treba veliko časa, da smo izkusili, da je ta optimistični scenarij velika iluzija. Rečeno v teh dneh običajnem jeziku: če se kaže, da je gospodar gol, to ne zamaje njegovega položaja, temveč ga krepi.