atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kako je premier Golob hudo in javno povozil Luko Mesca

Deli na:
Kako je premier Golob hudo in javno povozil Luko Mesca

Foto: Primož Lavre

Pred tednom dni smo spodbudno zapisali, da je Janezu Janši oziroma SDS vsaj delno uspelo z nasprotovanjem zakonu o vladi, s katerim bi nova koalicija ustanovila tri nova ministrstva in reoorganizira resorje. Koordinator Levice Luka Mesec se je po stotih dneh vlade premislil in v pogovoru za STA ugotovil, da bi kar on v rokah držal celotni resor ministrstva za delo. Ni več ministrstva za solidarno družbo. Odločil se je sam, je še dodal. Hudo smo se zmotili, ko smo sklepali, da potemtakem nikogar ni nič vprašal v Levici. Vprašati bi moral svojega šefa – Roberta Goloba.

Premier Golob ga je hudo povozil, a javno šele po nekaj dneh, pred novinarji. »Nič se ne spreminja, ne glede na to, kaj nekdo izjavi. Kdorkoli v tem trenutku.« Dogovora o rekonstrukciji vlade ni, dokler je v referendumski pobudi, zakona tako ali drugače ne morejo spreminjati. In pribil: »Ko bo zakon stopil v veljavo, bomo morali imenovati ministre. Pika!«

Kaj reči o tem nenavadnem nesoglasju? Razumemo ga lahko le kot hudo neizkušenost novih obrazov. Luka Mesec je lahko ponavljal le to, o čemer ga je poučil predsednik vlade, njega pa so poučili drugi.

Pike pa bi rad ne glede na kogarkoli in karkoli delal tudi minister za zdravje. Ker Danijela Bešič Loredana v Celju ne poslušajo, je domala lastnoročno dal spisati ovadbo zoper vodstvo splošne bolnišnice Celje zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti. Sklicuje se na ugotovitve izrednega notranjega nadzor, a so v zdravniški zbornici sporočili, da zaključnega poročila še ni, saj so v prejšnjem tednu tekli šele postopki imenovanja članov.

Minister Bešič Loredan se tako kar sam javlja kot novi kandidat za interpelacijo. Koga vse je, denimo, že zamenjal in ga pred tem tudi javno silil v odstope in se pri tem ni nič kaj taktno oziral na pristojnost organov zavodov.

Minister Bešič Loredan se tako kar sam javlja kot novi kandidat za interpelacijo. Koga vse je, denimo, že zamenjal in ga pred tem tudi javno silil v odstope in se pri tem ni nič kaj taktno oziral na pristojnost organov zavodov. Serijsko odstopajo člani njegove ekipe.

Kako se bo minister in zdravnik Bešič Loredan soočil z izzivi pandemije in napovedano stavko zdravnikov in zobozdravnikov? Dolgoletni izkušeni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin zahteva primerljivost plač slovenskih zdravnikov s povprečno plačo kolegov v drugih evrop-skih državah. Zrušil bi enotni plačni sistem v Sloveniji in istočasno predlaga nekak enoten plačni sistem za zdravnike na ravni EU. Nekako tako kot velja »enoten plačen sistem« za evropske poslance, ne glede na to iz kako bogate države prihajajo. Bo to veljalo še za sloven-ske vojake, policiste, šolnike … Tudi predsedniku republike bi lahko pripadla povprečna plača šefov drugih evropski držav.

In kdo bo plačal, kar s stavko zahtevajo zdravniki? Tako kot evropske poslance – kar Evropska unija?

Nehajmo se šaliti. Slovenija še vedno kar krepko zaostaja za povprečjem EU v BDP. Poglejmo podatke za lani. Bruto domači proizvod na prebivalca se je leta 2021 od države do države članice EU gibal med 45 odstotkov pod povprečjem EU in 177 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji v Luksemburgu. Slovenski BDP se je lansko leto glede na leto 2020 izboljšal za eno odstotno točko, še vedno pa se je uvrstil deset odstotkov pod povprečjem EU.

Foto: Bobo - Robert Golob in Luka Mesec