pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gregorja Viranta na interpelaciji podprlo samo 23 poslancev, a ostaja na funkciji

Deli na:
Gregorja Viranta na interpelaciji podprlo samo 23 poslancev, a ostaja na funkciji

Foto: Bobo

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je uspešno prestal interpelacijo, ki jo je podprlo 39 poslancev, proti pa je glasovalo 23 poslancev. To je že druga interpelacija, ki jo je Virant prestal v tem mandatu. Interpelacijo so sicer podprli tudi 4 poslanci največje vladne stranke PS.

Prvopodpisani pod interpelacijo je nekdanji poslanec DL, danes pa nepovezani poslanec Ivan Vogrin, še devet glasov za vložitev interpelacije so prispevali poslanci SDS.

Tokrat so Virantu očitali politično kadrovanje, saj naj bi nekdanjemu izvršnemu direktorju DL Janku Jenku pomagal v nadzorni svet Slovenske industrije jekla, in soodgovornost pri sistemski korupciji v povezavi z Jenkovim podjetjem PCX Invest. Očitali so mu tudi dvojna merila pri kadrovskih odločitvah načelnikov upravnih enot ter pri odnosu do ministra za infrastrukturo Sama Omerzela in nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika. Sicer pa so se očitki opozicije Virantu, ki ga dlje časa niti ni bilo v dvorani, v razpravi nanašali tudi na ugodne letalske vozovnice.

Virant je očitke iz interpelacije zavrnil in opozoril, da se jih večina niti ni nanašala na njegovo delo kot ministra. Ocenil je tudi, da je šlo danes za zlorabo ustavnega instituta interpelacije, po njegovem mnenju pa je Vogrin vložil interpelacijo zaradi osebne zamere oz. maščevanja, ker ga je DL izključila iz stranke.

Da gre pri današnji interpelaciji za zlorabo tega instituta in da je slabo spisana, so se strinjali tudi mnogi koalicijski poslanci. Poslanci PS so se zaradi tega tudi odločili, da pri razpravi ne bodo sodelovali. Premierka Bratuškova je tudi dejala, da je "10 dragocenih ur možno porabiti veliko pametneje kot s poslušanjem neargumentirane razprave", zato je poslancem predlagala, da raje ta čas porabijo za pogovor o tem, kako naj gre Slovenija naprej. Večji del poslancev je tudi obstruiral glasovanje, medtem ko so Barbara Žgajner, Tina Komel, Stanko Stepišnik in Jožef Kavtičnik podprli interpelacijo.

Interpelacijo so sicer podprli v SDS, NSi in SLS, od nepovezanih poslancev pa le Vogrin, proti interpelaciji pa so bili v koalicijskih DeSUS, SD in DL.

Današnja interpelacija je bila že druga za Viranta in skupno peta v mandatu aktualne vlade. Uspešno so jo do sedaj prestali že finančni minister Uroš Čufer, minister za infrastrukturo Samo Omerzel ter minister za izobraževanje Jernej Pikalo.