Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golobičev odvetnik Kozinc zahteva 13 tisoč evrov

Deli na:
Golobičev odvetnik Kozinc zahteva 13 tisoč evrov

Foto: Bobo

Propadli prvak Zares Gregor Golobič, ki so ga volivci skupaj z njegovo stranko na zadnjih volitvah nagnali iz parlamenta, zdaj prejema nadomestilo za izgubljeno poslansko plačo. A to še ni vse: odvetnik Miha Kozinc, ki ga je pravno zastopal med parlamentarno preiskavo, je na državni zbor naslovil zahtevo za plačilo stroškov, ki naj bi se jih z DDV nabralo skupaj kar za 13.416 evrov.

Na sejah preiskovalne komisije, ki je ugotavljala politično odgovornost takratnega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča zaradi suma klientelizma in koruptnega ravnanja, je kar 24-krat spremljal svojega varovanca, vsako pravno zastopanje pa je ocenil na 450 evrov, kar znese 10.800 evrov, 200 evrov si je računal za seznanitev s postopkom, 180 evrov pa nagrade za postopek. K skupnemu znesku 11.180 evrov je prištel še DDV in tako dobil navedeni znesek.

Golobičev zagovornik se pri svojem zahtevku sklicuje na peti člen zakona o parlamentarni preiskavi, po katerem stroški preiskovanca in njegovega pravnega pooblaščenca bremenijo proračun Republike Slovenije. Toda v drugem odstavku istega člena piše, da o povrnitvi stroškov ter o nagradah izvedencev in pravnih pooblaščencev na zahtevo upravičencev odloča preiskovalna komisija. Upravičenec, ki se z odločitvijo ne strinja, pa lahko zahteva odmero stroškov pri pristojnem sodišču. Težava je v tem, da preiskovalna komisija ne more več odločati, saj je z izvolitvijo novih poslancev njen mandat potekel.

Preiskovalna komisija svojega dela ni končala zaradi predčasnih volitev, ki jih je povzročila predvsem Golobičeva stranka z odhodom iz vlade in glasovanjem za njeno nezaupnico, zato državni zbor ni obravnaval poročila preiskovalne komisije. Neverjetno je tudi, da Golobič oziroma njegov odvetnik Kozinc nista zahtevala povrnitve stroškov od preiskovalne komisije, dokler je ta delovala, za kar sta imela več kot dve leti časa. Kljub temu zdaj Kozinc pričakuje, da mu bo parlamentarna komisija, ki ne obstaja več, oziroma namesto nje državni zbor, navedeni znesek v 30 dneh nakazal na račun njegove odvetniške družbe.

Generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik je na naše vprašanje, ali bo državni zbor poravnal stroške pravnega pooblaščenca Gregorja Golobiča, odgovorila:  »V tem trenutku vas lahko obvestim le, da smo stroškovnik odvetnika Mihe Kozinca v državnem zboru res prejeli, vendar utemeljenost zahtevka strokovne službe še proučujejo.«