pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jankovićev hlapec Karl Erjavec

Deli na:
Jankovićev hlapec Karl Erjavec

Foto: Primož Lavre

Prvak Desusa Karl Erjavec želi volivce s prevaro pripeljati v naročje Zorana Jankovića. V javnosti ga predstavlja kot predstavnika kapitala, ki zagotovo ne bo zastopal upokojencev, hkrati pa v zakulisju snuje povolilno koalicijo z njim. Pred tedni sta skupaj pila kavo in ugotovila, da sta zmagovalna kombinacija. Erjavec pa ga je kot možnega mandatarja videl že pred volitvami leta 2008, čeprav na njih sploh ni nastopil.

Ob predstavitvi volilnega programa Desusa je Karl Erjavec poudaril, da Zoran Janković ni novi obraz ter da je »predstavnik kapitala in zagotovo ne bo zastopal upokojencev«. Večkrat poudarja, da v Desusu ni tajkunov, ampak samo upokojenci, ki živijo od skromnih pokojnin. Prav tako se predstavlja kot nekakšna tretja pot med Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem.

Še več, predstavlja se celo kot politična opcija, ki bo na volitvah premagala tako Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, čeprav mu javnomnenjske ankete kažejo, da bo zaradi Jankovićevega vstopa v politiko lahko srečen, če se bo Desus sploh uvrstil v parlament. Najbolj mu je »nož v hrbet« zarinila njegova stara nasprotnica Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je bila med 26 »uglednimi državljani«, ki so podprli kandidaturo Zorana Jankovića na državnih volitvah. Prejšnjo soboto ga je zapustil tudi poslanec Matjaž Zanoškar, župan Slovenj Gradca, ki je prav tako podprl Zorana Jankovića in se pridružil celo izvršilnemu odboru njegove pravkar nastale stranke.
 
Kavica z županom
 
Po vsem tem Karl Erjavec po hodnikih prostodušno razlaga, da zmagovalec predčasnih volitev ne bo Janez Janša, ampak Zoran Janković in da bo Desus z njim sklenil koalicijo. Do takega dogovora naj bi prišlo že septembra, kmalu po izglasovani nezaupnici vladi Boruta Pahorja, ko sta se Erjavec in Janković neformalno srečala. »Na kavici sva ugotovila, da sva zmagovalna kombinacija,« se je pred mediji hvalil prvak Desusa, ki ga takrat očitno ni motilo, da Janković kot predstavnik kapitala zagotovo ne bo zastopal upokojencev.
 
Zmagovalno kombinacijo so nekateri mediji razumeli kot napoved predvolilne koalicije Desusa in liste Zorana Jankovića, in sicer da bi ljubljanski župan s svojimi kandidati kandidiral v Ljubljani, povsod drugod pa Desus. Potem ko se je Janković odločil za nastop s samostojno listo, so Desusova dodana vrednost volivci, ki sicer ne bi glasovali za Jankovića, a bodo na koncu vseeno (nevede) dali glasove za Jankovićevo mandatarstvo.
 
Zanimivo je še, da sta Erjavec in Janković na kavi razčiščevala tudi takratne govorice, da naj bi ljubljanski župan kot pogoj za prevzem levice postavil odstranitev nepredvidljivega Erjavca iz vodstva Desusa. Znano je, da nad Erjavcem ni navdušen nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je pred leti »vrnil klic« poslancu Francu Žnidaršiču, takratnemu vodji poslanske skupine Desusa, ki je pozneje zapustil stranko.
 
Poleg tega so poleti mediji poročali o tem, da naj bi Erjavcu majal stolček kar njegov generalni sekretar Ljubo Jasnič, za njim pa naj bi lobiral Janez Zemljarič, ki velja za najbolj vplivno osebo iz Kučanovega kroga. Na Erjavčevo mesto naj bi po poročanju Požareporta postavili Saša Geržino, nekdanjega gospodarskega diplomatskega predstavnika v Moskvi, toda izkazalo se je, da ima Erjavec vendarle premočno podporo na terenu.
 
Na omenjenem srečanju naj bi Janković Erjavca pomiril, da ne zahteva njegove odstranitve, zato je prvak Desusa s srečanja odšel tako dobre volje. Ljubljanski župan mu je že takrat zaupal, da razmišlja o vstopu v državno politiko in da ga zanima zgolj položaj predsednika vlade. Erjavec je naivno pričakoval, da ga bo Janković pred vstopom v politiko poklical in ga o tem posebej obvestil. Kdo pa je on, da bi to storil?
 
VEČ V TISKANI IZDAJI