Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bobu Woodwardu naj bi zaradi kritičnih stališč do Obame grozila Bela hiša

Deli na:
Bobu Woodwardu naj bi zaradi kritičnih stališč do Obame grozila Bela hiša

Bob Woodward - Foto: Reuters

Slavni ameriški novinar Bob Woodward, ki je skupaj s kolegom Carlom Bernsteinom razkril ozadje škandala Watergate, se v zadnjih dneh spet počuti ogroženega, tokrat zaradi elektronskega sporočila, ki ga je dobil od prijatelja v administraciji predsednika Baracka Obame. V ozadju je Woodwardovo poročanje o Obami.

Dobitnik Pulitzerjeve nagrade in avtor številnih knjig o dogajanjih izza kulis administracij od Richarda Nixona naprej je prepričan, da se Obama glede pogajanj o avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepih spreneveda. Woodward je konec prejšnjega tedna Obamo v kolumni za Washington Post obtožil, da poleg sprenevedanja spreminja tudi pravila igre.

Zamisel o avtomatičnih varčevalnih ukrepih, ki začnejo veljati v petek, naj bi bila Obamova. Predsednik pa spreminja pravila igre s tem, ko želi v boju proti proračunskim primanjkljajem poleg znižanja porabe poskrbeti tudi za nove davčne prilive. Po prepričanju Bele hiše je takšna interpretacija napačna, saj je Obama vedno zagovarjal uravnotežen pristop z novimi davčnimi prilivi.

Na Woodwardovo pisanje se je odzval veteran med demokratskimi birokrati Gene Sperling, predsednik nacionalnega sveta za ekonomijo v Beli hiši. Woodwarda, s katerim se sicer poznata že dolga leta, je minuli konec tedna napadel, češ da se moti.



Kasneje je Sperlingu postalo žal, da je povzdignil glas in je Woodwardu napisal opravičilo. "Opravičujem se, da sem povzdignil glas, za kar mi je res žal. Ampak menim, da se osredotočaš na drevesa, ki dajejo napačno predstavo o gozdu. O tem se verjetno ne bova nikoli strinjala, ampak kot prijatelj ti pravim, da boš obžaloval, kar si povedal."

Woodward je kasneje na CNN potarnal, da mu iz Bele hiše grozijo. Bela hiša je odgovorila, da ni šlo za grožnje, ampak prijateljsko svarilo, da bo Woodwardu samemu pri sebi žal za napačno poročanje.

Nekoč sovražnik številka ena ameriških konservativcev, ki mu niso oprostili vloge pri strmoglavljenju Nixona, je sedaj postal njihov idol. Posebej jih je razveselil z nastopom v oddaji televizije MSNBC, kjer je kritiziral napoved administracije, da bodo morali zaradi varčevalnih ukrepov iz Perzijskega zaliva umakniti letalonosilko. Woodward je to označil za posebno vrsto Obamove norosti.