pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Tanja Žagar Njena.si

Miki o Tanji: Zame je ona najlepše bitje na svetu

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Golob v Washingtonu: Delimo si skupen cilj, to sta blaginja in demokracija za cel svet

Deli na:
Golob v Washingtonu: Delimo si skupen cilj, to sta blaginja in demokracija za cel svet

Sprejem na veleposlaništvu v Washingtonu - Foto: Vlada RS

Vrh Nata v Washingtonu se je včeraj pričel s slovesnostjo ob 75. obletnici Severnoatlantskega zavezništva. Slovesnosti so se udeležili premier dr. Golob in Tina Gaber, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec.

Slovesnost je potekala v avditoriju Andrew W. Mellon, kjer so 4. aprila 1949 Severnoatlantsko pogodbo podpisale Belgija, Kanada, Danska, Francija, Islandija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Zbrane sta nagovorila ameriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki sta izpostavila, da je NATO najuspešnejše in najstarejše zavezništvo, ker je zavezništvo vrednot. Tudi zato bo zveza Nato še naprej stala ob boku Ukrajini in njenemu pravičnemu boju za svobodo in demokracijo.

Slovenska delegacija se je po slovesnosti udeležila sprejema, ki ga je za predstavnike slovenske in ameriške gospodarske, politične in kulturne skupnosti v Združenih državah Amerike priredil Iztok Mirošič, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu.

Foto: Vlada RS - Sprejem na veleposlaništvu v Washingtonu

Premier dr. Golob se je v svojem pozdravnem nagovoru zahvalil veleposlaniku in vsem zaposlenim na veleposlaništvu za njihov trud in prizadevanja, s čimer prispevajo k povečanju ugleda Slovenije v Združenih državah Amerike in po svetu. Izpostavil je dolgo pot Slovenije od samostojnosti do danes, ko obeležujemo 75. obletnico zavezništva in 20. obletnico članstva Slovenije v zvezi NATO.

"Danes ne praznujemo le obletnice zavezništva, temveč prijateljstvo med obema narodoma," je dejal premier in dodal, da je Slovenija ponosna, da je že drugič v svoji mladi zgodovini nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov – tudi s podporo Združenih držav Amerike. "Velikost in moč države nista pomembni. Pomembno je, da si delimo skupen cilj, to sta blaginja in demokracija za cel svet,” je poudaril premier dr. Golob.

Foto: Vlada RS - Sprejem na veleposlaništvu v Washingtonu

V nadaljevanju nagovora je predsednik vlade izpostavil uspehe Slovenije na gospodarskem področju. “Pred nami je svetla prihodnost. Moja zahvala gre vsem, ki v Združenih državah Amerike ohranjate slovensko kulturo in identiteto, s čimer še bolj poglabljate vezi med obema narodoma,” je nagovor zaključil premier dr. Golob.

Danes popoldne po srednjeevropskem času, se bodo predsednik vlade dr. Robert Golob, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec udeležili zasedanja Severnoatlantskega sveta, sestali pa se bodo tudi s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom. Zvečer se bosta premier dr. Golob in Tina Gaber udeležili sprejema in večerje za voditelje vseh partnerskih držav, ki ga gosti predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden s soprogo dr. Jill Biden v Beli hiši. Ministrica Fajon se bo udeležila sprejema, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Blinken, sprejem ministrov za obrambo, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Austen, pa se bo udeležil minister Šarec.

Foto: Vlada RS - Sprejem na veleposlaništvu v Washingtonu

Pred uradnim začetkom Vrha zveze NATO je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon včeraj sodelovala na okrogli mizi z naslovom ‘Iz vizije v dejanja: ženske, mir in varnost v zavezništvu’. “Sodelovanje žensk bistveno izboljša rezultate v mirovnih pogajanjih. Kar 35 odstotkov več možnosti je, da bo mirovni dogovor trajal vsaj 15 let dlje, če so vanj vključene ženske. Več žensk pomeni več miru, zato Slovenija odločno podpira prenovljeno politiko zavezništva na področju Agende za ženske, mir in varnost (Women, Peace, Security - WPS), ki bo potrjena na vrhu NATO v Washingtonu. Naša verodostojnost je v veliki meri odvisna od tega, kako uspešni smo pri izvajanju Agende za ženske, mir in varnost. Zavezništvo ima tu potencial, da prevzame vodilno vlogo in v Sloveniji, ki je močna zagovornica WPS, se veselimo uresničitve te pomembne agende,” je ob robu okrogle mize poudarila ministrica Fajon.

Minister Šarec pa je pred vrhom v Washingtonu položil venec k spomeniku neznanemu vojaku na pokopališču Arlington.

Letošnji vrh Nata poteka v znamenju obeležitve 75. obletnice zavezništva, njegovih ključnih dosežkov in sedanjih ter bodočih izzivov.