386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

matevz vidovsek olimpija Ekipa24.si

Brez zadržkov: Vratar Olimpije o slabi prodaji ...

tamara2 Njena.si

Kmetija: Za prijavo v šov je vedel le njen ...

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Golob bo moral odgovarjati na vprašanja o sanaciji in migrantih

Deli na:
Golob bo moral odgovarjati na vprašanja o sanaciji in migrantih

Premier Robert Golob v DZ - Foto: DZ/Matija Sušnik

DZ bo danes začel prvo redno sejo po počitnicah. Kot je v navadi, bodo prvi dan zasedanja v ospredju vprašanja poslancev premierju Robertu Golobu in ministrom. Poslance med drugim zanimajo ukrepi vlade in pomoč prebivalcem po avgustovskih ujmah, pa tudi ukrepi ob povečanem številu nezakonitih migracij in sodniške plače.

Poslanca NSi Jernej Vrtovec in SD Jani Prednik bosta premierju zastavila vprašanja, povezana z vladnimi ukrepi po avgustovskih poplavah, tudi s pomočjo oškodovanim prebivalcem pri izgradnji novih domovanj.

Vrtovec pričakuje pojasnilo glede načrtovanih sprememb pri upravljanju vodotokov, pa tudi morebitnega dviga povprečnine, da se bodo občine lažje soočale z odpravo posledic poplav. Poslanca Prednika zanima tudi, kako bodo zagotovljene namenskost, transparentnost in učinkovitost porabe sredstev, ki bodo namenjena obnovi, in katere vire financiranja je vlada predvidela za Sklad za obnovo Slovenije.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert bo premierju zastavila vprašanje glede povečanega števila nezakonitih migracij in ukrepov v zvezi s tem. Poslanec SDS Andrej Hoivik pa bo zastavil vprašanje v zvezi z izjavami sodnikov glede sodniških plač.

DZ bo na seji, ki se bo sklenila v petek, sicer med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne.

Še pred poslanskimi vprašanji pa se bo DZ seznanil tudi z odstopom dveh poslancev. Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Pojasnila sta, da Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva.