Revija Reporter
Slovenija

Godlja na Zavodu za blagovne rezerve: obisk policije in odstop direktorja, minister pa je ukazal notranjo revizijo

STA

22. apr. 2020 6:00

Deli na:

Direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Na zavod so v zadnjih dneh leteli številni očitki o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. Zaradi tega je blagovne rezerve včeraj obiskala policija, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je odredil notranjo revizijo.

Kot so sporočili po seji vlade, je Zakrajšek v ponedeljek podal prošnjo za razrešitev z mesta direktorja zavoda in kot razloge za razrešitev navedel "slabo zdravstveno stanje in željo po zagotovitvi operativnega direktorja s polnimi pooblastili za vodstvo zavoda, še posebej v teh kriznih časih".

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je po včerajšnji seji vlade pojasnil, da je vlada razrešila in za vršilca dolžnosti imenovala nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica Tonija Rumpfa. Po besedah Počivalška je ministrstvo Zakrajška opozorilo, da nekateri posli niso bili izvedeni transparentno. Zato se je odločil odrediti notranjo revizijo in okrepljen nadzor.

Z ljubljanske policijske uprave so včeraj popoldne sporočili, da tudi kriminalisti preverjajo različne informacije glede domnevnih nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme. Včeraj so tako informacije preverjali tudi na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še poteka, ne morejo posredovati.

Kot je že dopoldne potrdil poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, prihaja do težav pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oz. naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.

Za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni, pregled kakovosti in količin dobavljene opreme je po pojasnilih Šestana odgovoren Zavod RS za blagovne rezerve. Civilna zaščita, ko prevzame dostavljeno blago, zato ne preverja, ampak le skladišči in deli dalje na terenu.

Do težav po Šestanovih pojasnilih prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public Digital Infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2, sta poročala Dnevnik in POP TV. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Šestan je ob tem spomnil na reklamacije neustreznih zaščitnih oblačil, dobavljenih v dom starejših v Šmarju pri Jelšah ter v izolsko bolnišnico. Pa tudi t. i. maske, sešite iz papirnih prtičkov, ki so jih zavrnile nekatere občine. "Danes dobimo nazaj pošiljko 2500 mask iz psihiatrične bolnišnice Begunje, ki jih bomo zamenjali," je še dodal.

Vse reklamirane izdelke so namreč po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. "Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje," je pojasnil Šestan.

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada o konkretnih ukrepih za preprečevanje napak podala pojasnila v prihodnjih dneh.

O kakovosti zaščitne opreme je več ur razpravljal tudi parlamentarni odbor za zdravstvo. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.

Cantarutti je orisal razmere pri nabavi zaščitne opreme v času epidemije. Poudaril je, da z ministrom Zdravkom Počivalškom brez težav odgovarjata in bosta tudi pred preiskovalno komisijo DZ in še kje drugje. Zatrdil je, da so v težkih razmerah poskušali delovati maksimalno transparentno, s skladu z dobrimi praksami.

Zdaj po njegovih navedbah upoštevajo mnenje računskega sodišča in glede na dejstvo, da je opreme dovolj, prehajajo v fazo, v kateri se bo oprema naročala po rednih postopkih, in ne več po postopku naročanja z neposrednimi pogajanji brez predhodne objave iz razloga skrajne nujnosti.

Cantarutti je odgovoril tudi na očitke, da zavod za blagovne rezerve ni neposredno naročal zaščitne opreme, pač pa preko posrednikov. Spomnil je, da zavod za taka naročila na mednarodnem trgu nima niti potrebnih izkušenj niti kadrovskih resursov. Predstavljajte si, da bi jim bilo naloženo, da najdejo dobavitelja iz Kitajske, da to plačajo, pošljejo tja svojega predstavnika za prevzem in vse to izvedejo, je pojasnil Cantarutti in dodal, da to ne bi šlo.

Včerajšnjo sejo so zahtevali v opozicijski SD, kjer opozarjajo na po njihovem mnenju neustrezno kakovost zaščitne opreme za obvladovanje epidemije ter škodljive prakse pri nabavi in posredništva. Opozarjajo na primer neustreznih zaščitnih mask, ki so namenjene živilsko-predelovalni industriji, ne pa preprečevanju pandemije.