Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kacin: Nihče v vladi ni okužen, imamo pa tri okužbe v blagovnih rezervah

Deli na:
Kacin: Nihče v vladi ni okužen, imamo pa tri okužbe v blagovnih rezervah

Vladni govorec Jelko Kacin. - Foto: Bobo

Vladni govorec Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci zatrdil, da v vladi ni nihče okužen. Potrdil pa je tri okužbe v zavodu za blagovne rezerve. Vsi trije zboleli delajo od doma. Med okuženimi je tudi direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek.

Jalko Kacin: "Virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira."

Kacin je danes na tiskovni konferenci znova opozoril na velik pomen ukrepov vsakega posameznika za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. "Vzdrževanje psihofizične kondicije je vsekakor primeren ukrep v boju proti novemu koronavirusu. A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira. Niso ogroženi samo starejši. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah," je nagovoril mlade. "Časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj, bodimo disciplinirani do sebe in drugih," je pozval.

"Ključni zaščitni ukrepi so samoizolacija, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi - meter in pol je minimum. Pomembno je tudi vzdrževanje čistoče rok. Od nas veh je odvisno, kako bomo uspeli zajeziti širjenje covida-19. Zajezitev je ključna, če želimo, da naš zdravstveni sistem zdrži," je še opozoril.

Po napovedi Kacina bo v prihodnjih dneh vzpostavljena koordinacija direktorjev bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane. Na koordinaciji bodo med drugim pregledali, ali je storjeno vse, da bi preprečili vnos virusa v domove za ostarele.

Jelko Kacin: "Ključni zaščitni ukrepi so samoizolacija, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi - meter in pol je minimum."

Na novinarsko vprašanje je uradni govorec vlade zatrdil, da v vladi ni nihče okužen. "Ste pa opazili, da vlada večinoma zaseda v večjih prostorih kot doslej, da je med udeleženci primerna razdalja, po potrebi nosimo zaščitne maske. Zaščitni ukrepi in samozaščita so najboljša pot, da se ne okužimo," je poudaril Kacin.

So pa tri okužbe v zavodu za blagovne rezerve, vsi trije zboleli delajo od doma. Med okuženimi je tudi direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek, ki se po besedah Kacina počuti dobro in prav tako dela od doma.

  Jelko Kacin:"Ljudje gredo v karanteno zato, da bi bili testirani nekoliko kasneje."

Izvajanje karantene za 42 Slovencev, ki so ta teden s posebnim letom prispeli iz Španije, in so v karanteni v hotelu Paka v Velenju, po besedah Kacina spremljata civilna zaščita in policija. "Če bo prišlo do kakršnekoli kršitve, bodo ukrepali. Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev," je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Glede tega, kdaj bodo osebe v karanteni testirane, pa je pojasnil, da o tem odloča Nacionalni inštitut za javno zdravje, in sicer ko oseba kaže simptome. Poudaril je, da bi lahko "testiranje kar tako" dalo lažen občutek, da nevarnosti ni. "Ljudje gredo v karanteno zato, da bi bili testirani nekoliko kasneje. Vsi bodo podvrženi testiranju takrat, ko bo ta dal najbolj realne rezultate," je še pojasnil.

Slovenske oblasti za danes iz Madrida načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Zaenkrat še nimajo potrditve, da bo polet mogoč, saj se o njem še dogovarjajo s prevoznikom in letalskimi oblastmi, je povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Sta pa na poti iz Skopja in Prištine že letali s po petimi Slovenci.Po besedah Kacina gre pri načrtovanem poletu iz Madrida za največji "humanitarni podvig", ki vključuje tudi državljane Španije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.



Po načrtu naj bi letalo poletelo iz Zagreba in v Madrid odpeljalo veliko število španskih potnikov, nato pa se vrnilo s slovenskimi ter madžarskimi, avstrijskimi in hrvaškimi potniki. "Vsi tujci bodo takoj po pristanku odpeljani v svoje države, za našo skupino pa je pripravljena karantena na novi lokaciji," je dejal Kacin. Potrditve, da bo polet mogoče, po njegovih besedah ta trenutek še nimajo. S prevoznikom in letalskimi oblastmi se namreč še dogovarjajo, da bi bil polet čim bolj učinkovit in varen.


Danes po besedah Kacina potekata še dve evakuaciji slovenskih državljanov iz tujine. Čez eno uro naj bi na letališču Jožeta Pučnika tako pristali letali iz Skopja in Prištine, na katerih naj bi bilo po pet Slovencev. "Letala prihajajo po svoje državljane in pripeljejo naše," je dejal Kacin in dodal, da bo za pripeljane Slovence odrejena karantena.