zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gladina Planinskega polja se bo do ponedeljka dvignila še za 40 centimetrov

Deli na:
Gladina Planinskega polja se bo do ponedeljka dvignila še za 40 centimetrov

Foto: Bobo

Gladina Planinskega polja se še vedno dviga, in sicer za približno centimeter na uro, je za STA pojasnil predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Kaj se dogaja pod gladino, skušajo ugotoviti tudi s podvodnimi kamerami. Na terenu ostajajo vse razpoložljive sile od gasilcev do Slovenske vojske, svojo prisotnost je okrepila tudi policija.

Občanom so pri zavarovanju njihovega včeraj pomagali postojnski gasilci in Slovenska vojska. V soboto se bodo domači gasilci nekoliko odpočili, naj bi poleg 50 pripadnikov Slovenske vojske po besedah Simšiča na Planinsko polje prispelo še 50 gasilcev z Obale. Nadaljevali bodo s polnjenjem protipoplavnih vreč in jih nameščali, kjer je še smiselno in potrebno, je povedal predsednik Gasilske zveze Postojna. Pomagali bodo tudi tistim, ki bodo potrebovali pomoč pri pospravljanju stanovanj oz. pri premeščanju pohištva v višja nadstropja.

Voda je sicer zalila že več kot 30 objektov, ogroženih pa je še okoli 20. Simšič je pojasnil, da so prebivalci Planine doslej morali zapustiti okoli 10 hiš, je pa res, da jih nekateri zapustijo samo za čez noč.

Glede na napovedi vremenoslovcev bo voda naraščala še kar nekaj časa, tudi naslednji teden, je povedal Simšič. Ne bo pa na dvig vodostaja vplivalo samo deževje, pač pa po njegovih besedah tudi obilica vode, ki se na Planinsko polje steka s cerkniškega območja.

Že v četrtek popoldne se je ekipa Reševalne enote na vodi in iz vode Civilne zaščite Cerknica odpravila s čolnom v bližino Putickovih štirn. V ekipi sta bila tudi jamski potapljač in snemalec, ki je s čolna preko droga in žic v 13 metrsko globino vodil podvodno kamero. Vidljivost je bila okoli pet metrov.


Simšič je pojasnil, da so reševalci s tem želeli ugotoviti, kaj se dogaja s požiralniki oz. ali je k visokemu vodostaju dejansko pripomoglo tudi v žledolomu polomljeno vejevje. O posnetkih bo več znanega v prihodnjih dneh, če bo vreme dopuščalo, pa bodo skušali kamero v globino spustiti še v soboto. Potapljanje pa bi bilo v takšnih razmerah po besedah Simšiča prenevarno.

Že dopoldne je Simšič tudi pojasnil, da je v Planini svojo prisotnost okrepila tudi policija, ki izvaja stalne obhode. Prav tako so bili včeraj v Planini prisotni uslužbenci Medobčinskega inšpektorata. Na nogah je tudi krajevna skupnost, ki je preko Občine Postojna poskrbela za reden odvoz smeti v Planini, poskrbeli so tudi za praznjenje greznic v objektih, ki bi jih voda lahko dosegla. Simšič je znova opozoril, naj tisti, ki v Planino prihajajo "na foto safari", naj s svojim početjem ne ovirajo domačinov in pripadnikov interventnih služb ter s svojim vozili ne ovirajo prometa.

Občina Logatec je ob tem objavila tudi približne ocene dviga gladine. Po napovedih naj bi od včeraj do sobote v 24 urah padlo od 15 do 20 litrov dežja na kvadratni meter. Pričakovana ocena dviga gladine vode na Planinskem polju od včeraj do ponedeljka je tako nekje od 20 do 40 centimetrov. Ocene dviga gladine vode so začasne in se lahko med dogodkom spremenijo, pravijo na Občini Logatec.

Cerkniško jezero je tokrat bolj prizanesljivo. Jože Turšič, poveljnik CZ občine Cerknica je za STA povedal, da je gladina jezera v zadnjih 24 urah narasla za približno 5 centimetrov. "Situacija se trenutno stabilizira. Če uspešno prestanemo še prihajajoči vikend, se bomo izognili večjim poplavam," je dejal Turšič. Ob jezeru sta trenutno ogrožena dva objekta, vendar Turšič zagotavlja, da je situacija obvladljiva in da imata objekta še okoli 20 centimetrov rezerve. Pomagajo si s protipoplavnimi vrečami in črpalkami.

Tudi vas Otok je trenutno dostopna, voda v Rakovem Škocjanu pa se že umika. V zadnjih 24 urah je gladina padla za 10 centimetrov. Na mostu med Dolenjim jezerom in vasjo otok, kjer je tudi merilna naprava, je jezero globoko 6 metrov in 10 centimetrov. "Do višine, ki so jo dosegle vode leta 2000, manjka še 45 centimetrov," je še povedal Turšič. Glede na trenutne razmere in vremensko napoved pa ne pričakujejo, da bi gladina vode presegla tisto iz leta 2000.