pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Svarilo: Gladina Cerkniškega jezera bi lahko prihodnji teden dosegla februarsko

Deli na:
Svarilo: Gladina Cerkniškega jezera bi lahko prihodnji teden dosegla februarsko

Foto: Bobo

Zvečer se bo deževje okrepilo in povzročilo ponovno dviganje gladin vodotokov in ojezerjenih površin na Krasu. V četrtek se bodo vremenske razmere umirile, a le do sobote, ko se bo po napovedih meteorologov ponovno pričelo daljše obdobje deževnega vremena. Prihodnji teden bi gladina Cerkniškega jezera lahko dosegla višino iz letošnjega februarja.

Meteorolog Brane Gregorčič je v izjavi za medije pojasnil, da je vremensko dogajanje na našem območju v zadnjem tednu pod vplivom obsežnega ciklonskega območja nad zahodnim delom srednjega Sredozemlja. Na širšem območju, vse od južne Francije prek celotne Italije in Jadrana pa vse do zahodnega Balkana na južnem obrobju Alp, se občasno pojavljajo močne padavine, ki povzročajo številne nevšečnosti v omenjenih državah.

V Sloveniji je v tednu dni predvsem na Gorenjskem, Notranjskem in delu Severne Primorske padlo od 200 do 600 litrov dežja na kvadratni meter. Tam, kjer so te padavine padle v razmeroma kratkem času, so bile posledice hujše, drugje malo manjše.

Deževje pa še ni končano, saj meteorologi v naslednjih 24 urah pričakujejo ponovno približevanje ciklona, zato se bodo danes zvečer in ponoči padavine znova okrepile. Predvsem v južni in zahodni Sloveniji bo tako lahko padlo še med 20 in 50 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno morda tudi več.

V četrtek tekom dneva se bo vremenski položaj nekoliko umiril. Dež bo najprej ponehal na Primorskem, do večera pa povsod po državi. Sledi približno 48-urna prekinitev padavin. V soboto zvečer pa bo Slovenijo zajela nova vremenska motnja, sledilo pa bo nekajdnevno obdobje dežja, je napovedal Gregorčič.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja se težave na ojezerjenih površinah kraških polj stopnjujejo. Danes ponoči so se zaostrile razmere na območju zgornje Pivke. Aktivirali so se številni pobočni kraški izviri, voda pa sedaj odteka preko Pivške doline naprej čez Postojnsko jamo proti Planinskemu polju.

Prav tako so danes ponoči narasli Reka in vsi njeni pritoki, zlasti na območju Ilirske Bistrice. Reka je ravno v tem času dosegla svoj maksimum, pri čemer je gladina še 20 centimetrov nižja od rekordne. Meteorologi so sicer danes ponoči okoli četrte ure pristojne službe obvestili o razmerah na območju Ilirske Bistrice, pri tem pa ocenjujejo, da je bil njihov odziv zelo dober.


Voda bo sedaj tekla po dolini proti Škocjanskim jamam, ki naj bi jih dosegla do konca dneva. Pri tem bo poplavila nekatere objekte ob strugi reke.

Hidrološke razmere se bodo na podlagi padavin, predvidenih v naslednjem tednu, slabšale zlasti na ojezerjenih površin na kraških poljih notranjskega krasa. V Loški dolini, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju se bodo gladine voda vztrajno dvigovale tudi v prihodnjem tednu, svari Polajnar.

Po preliminarnih ocenah bi lahko gladina Cerkniškega jezera po oceni Polajnarja že v torek dosegla raven, ki jo je dosegla letošnjega februarja. Prav tako se bo zviševala gladina Planinskega polja.

Ker se kraška voda steka po porečju Ljubljanice proti Ljubljanskemu barju, bo tudi ta reka ponovno poplavila. Za zdaj meteorologi napovedujejo, da bo poplavila na običajnih mestih, pa vendar se lahko tudi poplave na Ljubljanskem barju prihodnji teden še povečajo.

Meteorologi ob tem svetujejo ljudem, naj ravnajo samozaščitno. Varujejo naj zlasti svoja življenja, naj se ne izpostavljajo. Če je mogoče, pa naj pred poplavami zaščitijo svojo lastnino. Budno naj spremljajo razmere v okolici in takoj naj se odzivajo na pozive pripadnikov civilne zaščite, je še dejal Polajnar.

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih močnejših nalivov v prihodnje Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na območju severozahodne Slovenije in v nekaterih delih južne Slovenije.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.