Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gjerkeš začasno tudi minister za kmetijstvo

Deli na:

Vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo začasno, za približno 14 dni, prevzel minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, je danes ob izteku roka, v katerem bi moral v DZ sporočiti ime kandidata za novega kmetijskega ministra, sporočil predsednik vlade Borut Pahor.

Vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo začasno, za približno 14 dni, prevzel minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, je danes ob izteku roka, v katerem bi moral v DZ sporočiti ime kandidata za novega kmetijskega ministra, sporočil predsednik vlade Borut Pahor.

"V torek bo s sklicem kolegija ministra za kmetijstvo kot vršilec dolžnosti tekoče posle začel opravljati Gjerkeš," je na današnji novinarski konferenci v prostorih kmetijskega ministrstva v Ljubljani napovedal premier in dodal, da bo o tem obvestil tudi predsednika DZ Pavla Gantarja.

Pahor je sicer to storil ob današnjem izteku mandata v.d. ministra Milana Pogačnika, ki je odstopil z ministrskega položaja 10. marca, potem ko ga je policija pridržala zaradi suma korupcije. Obenem se je soočal z očitki glede domnevnih nepravilnosti v postopkih, povezanih z afero bulmastifi, zaradi česar je opozicija zoper njega vložila interpelacijo.

Pahor se je sicer za to, da bo v.d. ministra za kmetijstvo Gjerkeš, odločil, ker se ta ukvarja s področjem regionalnega razvoja in tudi razvoja podeželja, kar pa sodi tudi v resor kmetijskega ministrstva. Premier je ob tem poudaril, da na podeželju živi polovica prebivalstva Slovenije, ambicija vlade pa je, da bi približno tak odstotek prebivalstva tudi v prihodnosti živel na podeželju.

"Slovenija je majhna dežela, zadnje, kar si želim, je, da bi se ljudje preselili v velika urbana središča, zlasti v Ljubljano, ker bi tam videli edino priložnost za višjo kvaliteto življenja," je nanizal Pahor in dodal, da je to, da mladi ljudje ostajajo na podeželju in celo prevzemajo kmetije od staršev, zlasti v hribovitih območjih, eden od interesov sedanje vlade. Pogačnik je v tej smeri po navedbah Pahorja storil veliko delo.

Poleg tega pa ima Gjerkeš v svojem matičnem resorju že zdaj veliko opravka s črpanjem evropskih sredstev, kar je velikega pomena tudi v kmetijskem resorju. "Proračun ministrstva za kmetijstvo je večji od pol milijarde, od tega je veliko denarja iz evropske blagajne," je pojasnil Pahor in dodal, da je Pogačnik tudi na tem področju dobro opravil delo.

Kandidata za ministra sicer iščejo v SD, saj je Pogačnik sodil v njihovo kvoto ministrov. Sprva je za najresnejšega možnega kandidata veljal poslanec SD in kočevski župan Janko Veber, a se je nato v torek odločil, da te funkcije ne sprejme. Menil je namreč, da bi lahko njegove odločitve v funkciji ministra v zvezi z razvojno osjo 3a razumeli kot konflikt interesov med funkcijo, ki jo opravlja danes kot župan, in funkcijo, ki bi jo opravljal kot minister.

Premier se je takoj zatem lotil iskanja novega možnega kandidata. Kot je razkril danes, sta v igri dva posameznika. To sta prodekan ljubljanske biotehniške fakultete Janez Hribar ter direktor mariborskega območnega veterinarskega urada in izredni profesor na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Igor Vojtic. "Eden od njiju bo prevzel ministrstvo, o tem ni dvoma," je dodal Pahor.

Med njima se sicer še ni odločil, ker se Hribar iz strokovnih razlogov mudi na Kitajskem in se bo vrnil šele 6. aprila. Pahor je z njim nazadnje govoril danes zjutraj, dogovorila sta se, da se takoj po vrnitvi še osebno pogovorita. Tudi z Vojticem je že in še bo opravil nekaj razgovorov.

Pri tem si Pahor želi, da bi ju prepričal, da bi medsebojno sodelovala na čelu ministrstva, torej kot minister in državni sekretar, pri čemer še ni jasno, kdo bi opravljal katero funkcijo. To tudi pomeni, da z ministrstva skupaj s Pogačnikom odhaja sedanja državna sekretarka Sonja Bukovec.

Mesto kmetijskega ministra je poleg same kompleksnosti kmetijskega resorja in izvajanja skupne kmetijske politike EU v zadnjih tednih še posebej na udaru zaradi afere z bulmastifi in domnevnimi nepravilnostmi pri vračanju psov preminulemu lastniku Saši Baričeviču.

Pahor je tako danes dejal, da bo od novega ministra zahteval odgovor na to, ali je prišlo na ministrstvu do kakršnih koli napak v omenjenem postopku vračanja psov Baričeviču. "Minister za kmetijstvo, ki ga bom predlagal državnemu zboru, mora zelo jasno odgovoriti na to vprašanje," pravi Pahor.

"Če jutri nevaren pes, registriran kot tak v uradnem registru, raztrga sosedovega otroka, vlada pa v tem času ni storila nič, čeprav se je zavedala, da taki problemi obstajajo, je moja subjektivna in objektivna odgovornost, da zato, ker nismo storili, da bi se take tragedije preprečile, odstopim," je obrazložil premier.

Prav zato tudi predlaga, da se v razumnem roku opravi inšpekcijski pregled vseh psov, ki so registrirani kot nevarni psi. Takih je trenutno v Sloveniji 564. Namen inšpekcije je ugotoviti, ali so vsi nevarni psi zavarovani na način, da ne ogrožajo ne lastnika ne drugih ljudi.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi Pogačnik. Poudaril je, da ministrstvo obsega izjemno obsežno področje, ki pa se mu posveča premalo pozornosti glede na njegovo pomembnost za prihodnost Slovenije. Nekaj nalog so na ministrstvu že opravili - sprejeta je bila novela zakona o skladu zemljišč, zakon o kmetijskih zemljiščih je pred tem, da gre na vlado, strategija razvoja kmetijstva do leta 2020 pa je v zaključni fazi in naj bi junija ugledala luč sveta. "Veliko pa je še potrebno postoriti in mislim, da prihodnjega ministra čaka veliko dela," je dodal Pogačnik.