Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gasilci so ga reševali iz poplavljene hiše

Deli na:
Gasilci so ga reševali iz poplavljene hiše

Foto: Bobo

Po obilnih sobotnih padavinah še vedno naraščajo reke Sava v spodnjem toku, Mura in nekatere reke v Pomurju ter Drava in Krka. Pretoki drugih rek po Sloveniji se počasi umirjajo. Do večera lahko v severovzhodni Slovenije pade še do 30 litrov dežja na kvadratni meter, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Pretok Save pri Jesenicah na Dolenjskem se lahko v dopoldanskih urah približa opozorilnemu pretoku, v dopoldanskih urah pa bo predvidoma presegla opozorilni pretok in poplavila znotraj nasipov tudi Mura, opozarjajo na agenciji.

Narasle vode so v soboto zvečer in ponoči po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje povzročale težave predvsem v južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Poplavilo je več cest in objektov, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Voda je zalivala poslopja v občinah Krško, Brestanica, Polzela, Celje, Šentjur, Štore, Zreče, Braslovče, Ruše, Laško in Šentjernej in posredovati so morali gasilci. Med drugim je zalilo objekt Tehniškega muzeja v Straži pri Novem mestu.

Kmalu po polnoči so gasilci v naselju Pečke v občini Makole zaradi narasle vode, ki je odnesla jez ribnika, reševali krajana iz poplavljene hiše.

Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Ob 21.25 sta na cesto Vetrnik-Kozje v občini Kozje zdrsnila zemeljska plazova in jo popolnoma zaprla. Plaz je ob 22.21 zaprl tudi cesto Vitanje-Spodnji Dolič v občini Vitanje. Ponekod so promet ovirala podrta drevesa.

V soboto zvečer so gasilci v Laškem iz poplavljenega podvoza izvlekli osebno vozilo, ki je obstalo v vodi.

Zaradi poplavljenih vozišč oz. zemeljskih plazov so po podatkih Prometno informacijskega centra za državne ceste še vedno zaprte ceste Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah, Poljčane - Podplat pri Lovniku, Poljčane - Majšperk med Pečkami in Makolami, Laško - Breze - Šentjur v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo ter mejna prehoda Orešje in Imeno.

Krka v spodnjem toku še narašča, a ne ogroža več

Krka, ki v svojem spodnjem toku še nekoliko narašča, je v Kostanjevici na Krki dosegla severni del otoka in se razlila na cesto pri cerkvi sv. Jakoba. Kakšne opaznejše škode s tem ni povzročila. Pri kostanjeviški civilni zaščiti pa pričakujejo, da bo nekaj ur še naraščala, se približno sredi dneva umirila in proti večeru začela upadati.

Poveljnik Civilne zaščite občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc je za STA povedal, da je na tamkajšnjem območju zaradi narasle Krke za ves promet zaprta cesta Kostanjevica na Krki-Zameško. Sicer pa je na Dolenjskem že v prvem delu noči prenehalo deževati, tako da je v spodnjem toku Krke glavna nevarnost zaradi poplav mimo, je še dejal.

Krka se je tudi v sosednji, gorjevodni občini Šentjernej, razlila po obrežnih travnikih in lokah oz. na območju svojih običajnih razlivnih površin. Objektov ter naselij s tem ni dosegla in se je že davi umirila, pa je predstavnik šentjernejske civilne zaščite Jožko Jakše povedal za STA.

Po poročanju območnih centrov za obveščanje je na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju zadnje obilnejše deževje povzročilo več nevšečnosti s poplavljanjem meteorne vode in s težavami zaradi podrtega drevja in odpadlega vejevja. V krški občini pa se je na odseku Nemška vas-Veliki Trn pri kraju Kalce udrla zemljina. Pristojno cestno podjetje je tamkajšnjo cesto zaprlo za ves promet in postavilo prometno signalizacijo.