Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gasilci se s požarom na območju Velikega Rogatca borijo že več kot tri dni

Deli na:
Gasilci se s požarom na območju Velikega Rogatca borijo že več kot tri dni

Že več kot tri dni gasijo zgornjesavinjski gasilci požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče. Minulo noč je bilo videti več žarišč, požarna straža pa je gasila spodnji rob požara, da se ta ne bi razširil v dolino. Gasilci tudi danes pričakujejo pomoč helikopterjev, je STA povedal vodja intervencije Tomaž Funtek.

Požar se trenutno po oceni vodje intervencije in poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Luče Tomaža Funtka pojavlja na območju od 15 do 20 hektarjev. Po njegovih besedah helikopter že opravlja ogled požarišča, ki bo pokazal, ali se je požar razširil. Gasilci helikoptersko pomoč pričakujejo predvsem pri gašenju na višjih območjih, kjer sami zaradi nedostopnosti ne morejo gasiti. Požar grozi, da se bo razširil proti Lepenatki in Gornjemu Gradu.

Ponoči je bilo na terenu 25 gasilcev s šestimi vozili, ki so zalivali žarišča na spodnjem robu požara. Trenutno poteka menjava ekip, pri gašenju sodeluje 15 gasilskih društev iz zgornje Savinjske doline.

Gasilci predvidevajo, da je požar v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Vode za gašenje imajo gasilci po Funtkovih besedah dovolj. Sami jo črpajo iz potoka Rogačnik 500 nižje od požara, helikopter pa vodo zajema v montažnem bazenu v naselju Podvolovljek.