sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dež v pomoč avstralskim gasilcem v boju proti ognjenim zubljem

Deli na:
Dež v pomoč avstralskim gasilcem v boju proti ognjenim zubljem

Foto: Reuters

Avstralske oblasti so danes sporočile, da je uničujoč požar grmičevja, ki divja v zvezni državi Južna Avstralija, skoraj pogašen. Gasilcem je v boju proti ognjenim zubljem priskočil na pomoč tudi dež. Gasilci so ob tem sporočili, da je 95 odstotkov požara že pod nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih šestih dneh je pri gašenju požara - na območju gorske verige vzhodno od mesta Adelaide se je raztezal na 12.500 hektarjih površine - sodelovalo okoli 800 gasilcev. V požaru, ki je izbruhnil minulo sredo, je bilo po zadnjih podatkih uničenih 32 domov.

Zaradi izboljšanja razmer nameravajo pristojne oblasti kmalu preklicati izredne razmere, ki so jih uvedle v nedeljo. Kot je sporočil premier zvezne države Južna Avstralija Jay Weatherill, se bodo sedaj operacije preusmerile v fazo obnove. Avstralski premier Tony Abbott naj bi prizorišče požara obiskal v četrtek.

Gasilce sicer skrbijo novi požari, ki so jih na jugu Avstralije zanetile strele. Bojijo se, da bi požare razpihal veter, ki piha s hitrostjo do 120 kilometrov na uro.

Požari grmičevja so v Avstraliji v poletnih mesecih pogosti. Najhujši požar v zadnjih letih je bil leta 2009 na jugu zvezne države Viktorija. Na t.i. "črno nedeljo" je umrlo 173 ljudi, uničenih pa je bilo več tisoč domov.