Revija Reporter
Slovenija

FT in Washington Post o potrditvi Janše za mandatarja

STA

4. mar. 2020 11:44 Osveženo: 11:52 / 04. 3. 2020

Deli na:

Financial Times o izvolitvi novega slovenskega premierja.

Posnetek zaslona

Britanski poslovni časnik Financial Times danes v prispevku z naslovom Orbanov zaveznik potrjen za slovenskega premierja poroča o potrditvi dolgoletnega voditelja SDS Janeza Janše za tretji mandat na čelu vlade. Prispevek ameriške tiskovne agencije AP o tem je na svoji spletni strani v torek objavil ameriški Washington Post.

V Washingtonu Postu je članek naslovljen s Slovenski poslanci podprli protimigrantskega politika za novega premierja. Med drugim navaja, da so s tem odprli pot za oblikovanje desno usmerjene vlade v majhni evropski državi, Janšo pa so opredelili kot političnega veterana, ki je tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Tudi Financial Times navaja, da je Janša desnosredinski in protimigrantski politik, ki je tesen zaveznik Orbana. V preteklosti je pozival k strožjemu nadzoru na mejah in močnemu panevropskemu pristopu do migracij v skladu z Orbanovim trdim stališčem, ta pa ga je na volitvah podprl na zborovanjih v podporo Janši, navaja časnik.

Spominja tudi, da je bil Janša, ki se je že zgodaj zavzemal za demokracijo v Sloveniji, premier že dvakrat, drugič le leto dni zaradi obsodbe na zaporno kazen zaradi sprejemanja podkupnine v orožarskem poslu, vrednem 278 milijonov evrov. V zaporu je bil samo šest mesecev, saj je ustavno sodišče obsodbo razveljavilo še pred iztekom kazni, Janša pa še naprej zanika vse obtožbe.

Britanski poslovni časnik navaja tudi, da je ta kontroverzen vodja SDS v parlamentu napovedal reformo in višje davke za financiranje zdravstva. Izpostavil je njegovo izjavo, da je Slovenija evropska država z najvišjim demografskim tveganjem do leta 2050. Navaja tudi, da je izpostavil potrebo po delovanju za povečanje gospodarske rasti, ki se je upočasnila na pod dva odstotka. Prispevek sklene z mnenjem političnega analitika Aljaža Pengova Bitenca, da bi se Janševa vladna koalicija, čeprav ima večjo podporo v parlamentu kot prejšnja vlada Marjana Šarca, še vedno lahko izkazala kot nestabilna, saj bodo naslednje volitve čez dve leti in bi po njegovih besedah kaj lahko razpadla.