Anamaria Goltes top najstnica Odkrito.si

Dekle Luke Dončića s to objavo marsikomu vzelo ...

slakonja1 Svet24.si

Novo življenje Klemna Slakonje

vodnar Petisvet.si

3 nebesna znamenja, ki bodo doživela šok!

hrana v smeteh 2 Svet24.si

Hrana z Rdečega križa končala v smetnjaku

meghan Svet24.si

Izjemni pokloni Meghan Markle pokojni tašči

Hailey Baldwin Najstnica.si

Tako je Justinova mama pokazala svojo naklonjenost...

IRIS MULEJ s hcerko_premiera LUIS IN VESOLJCKI Kolosej Njena.si

Hčerka Iris Mulej ima tako modno kopalnico

Svet

"Agresivni" Črnogorci odgovarjajo Trumpu

Deli na:
"Agresivni" Črnogorci odgovarjajo Trumpu

Foto: Reuters - Donald Trump

Črnogorska vlada je včeraj branila svoj prispevek k miru v odgovoru na verbalni napad ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi "agresivni" prebivalci Črne gore lahko sprožili tretjo svetovno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je v torkovem intervjuju za televizijo Fox News po evropski turneji, med katero se je udeležil tudi vrha zveze Nato, na novinarjevo vprašanje, zakaj bi se morale po njegovem mnenju ZDA odzvati, če bi na primer Črna gora kot najmlajša članica Nata zaprosila za pomoč pri obrambi, odgovoril, da se je tudi sam že večkrat vprašal o smislu napotitve ameriških vojakov v tako majhne zavezniške države.

"Črna gora je majhna država z zelo močnimi ljudmi. To so agresivni ljudje, lahko postanejo agresivni in - čestitke - znašli smo se v tretji svetovni vojni," je dejal Trump o Črnogorcih.

S tem je ponovno vzbudil dvom, da so ZDA brezpogojno pripravljene pomagati svojim zaveznikom v Natu. V petem členu severnoatlantske pogodbe zaveznice namreč soglašajo, da je napad na eno ali več članic napad na vse ter da se bodo medsebojno podpirale.

Črnogorska vlada je v včerajšnjem odzivu izpostavila tudi svojo zgodovino miroljubne politike in da "k miru in stabilnosti prispeva ne samo v Evropi, ampak po svetu skupaj z ameriškimi vojaki v Afganistanu". Izpostavila je tudi, da je stabilizacijska sila v regiji, v kateri je ob razpadu nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja divjala vojna.


Zavezništvo z ZDA "ostaja močno in trajno", so še poudarili.

Nekdanji ameriški veleposlanik pri Natu je Trumpove izjave kritiziral kot darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, republikanski senator John McCain pa je ocenil, da dela Trump v korist Rusije, ko "postavlja pod vprašaj naše obveznosti v Natu".

Črna gora, ki ima samo okoli 2000 vojakov, je članica Nata postala junija lani kljub močnemu nasprotovanju dela prebivalcev. Sprejemu je ostro nasprotovala tudi Rusija.

Tiskovni predstavnik zveze Nato je sicer že v sredo skušal omiliti Trumpove izjave. "Predsednik Trump je jasno povedal, da ZDA popolnoma stojijo za Natom in da je naše zavezništvo močno," je dejal.

Spomnil je še, da je bil peti člen uveljavljen le enkrat, in sicer ob terorističnemu napadu v ZDA 11. septembra 2001, ko so nato napadli Afganistan. "Več sto tisoč Evropejcev in Kanadčanov je takrat stalo ob strani ameriškim vojakom in več kot tisoč jih je plačalo s svojim življenjem," je dodal.