Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fištravec: Vstajniki napadajo moje kadrovanje, ker so so užaljeni

Deli na:
Fištravec: Vstajniki napadajo moje kadrovanje, ker so so užaljeni

Foto: Bobo

Mariborski župan Andrej Fištravec je ta teden pisno odgovoril na javno pismo petih vstajniških skupin, v katerem so ga ti spomnili na predvolilne obljube in zahtevali pojasnila o odprtih vprašanjih. V daljšem odgovoru, ki ga je zdaj objavil tudi na svojem Facebook profilu, župan med drugim razkriva nekatere financerje njegove predvolilne kampanje.

Kot je Fištravec znova zatrdil, si je že v času volilne kampanje, pa tudi po nastopu funkcije, jasno postavil cilj transparentnega delovanja in povrnitve zaupanja v ljudi. Zaveda se, da so pričakovanja meščanov, pa tudi vstajnikov do nove občinske garniture velika, a ob tem poudarja, da je tudi sam ujet med znane ekonomsko-fiskalne parametre, ki jih določa proračun, zakonodaja in pristojnosti ter sestava mestnega sveta.

Kot lep primer neposrednega soodločanja državljanov Fištravec poleg vstajniškega sosveta navaja rekonstrukcijo križišča na stičišču ulice Pariške komune in Ljubljanske ulice, ki so ga ljubkovalno že poimenovali "Facebook krožišče", dokaz zavezanosti k reševanju morebitnih konfliktnih situacij z izvajanjem neposredne demokracije pa je tudi sklic in izpeljava sicer nesklepčnega zbora občanov mestne četrti Magdalena.

Da se kot župan ne misli vmešavati v poslovne odločitve občinskih podjetij, če bodo člani nadzornih svetov in uprav sledili zastavljenim ciljem, je med drugim zapisal Fištravec, a dodal, da bodo tisti, ki rezultatov ne bodo dosegali, vsekakor deležni vpletanja, navodil, klicev in pritiskov njegovih svetovalcev in njega osebno.

Zavrnil je očitke na račun kadrovanja, ki so po njegovem mnenju ne le neutemeljeni, pač pa mejijo že na politikantstvo in so večinoma posledica političnega prerivanja pred prihodnjimi volitvami, delno pa tudi osebne užaljenosti posameznikov.

Čeprav je zatrdil, da je o financiranju njegove volilne kampanje bilo povedanega že veliko, je v pismu še zadnjič pojasnil nekaj podrobnosti. Celotna kampanja je stala 15.155 evrov, pri čemer so poravnali vse stroške in nikomur ne dolgujejo ničesar. Podprlo ga je 26 donatorjev, od tega 19 gospodarskih družb in sedem posameznikov oz. samostojnih podjetnikov. Zagotovil je, da ni k njegovi kampanji prispevalo nobeno občinsko podjetje, niti podjetje, ki bi bilo v delni ali posredni lasti mestne občine oziroma države.

Že pred časom je donatorje pozval k podaji soglasja za njihovo razkritje, a je doslej prejel odgovore treh, in sicer podjetja BV Lončar (200 evrov), Erne Dokl (20 evrov) in podjetja, ki ne želi biti javno imenovano in je prispevalo 1000 evrov, je pa pripravljeno, da se ga imenuje na vstajniškem sosvetu. Še 1600 evrov je prispeval tudi vodja kampanje osebno. Če bo prejel dodatna soglasja, bo sporočil tudi druge financerje.

Fištravec je pojasnil tudi kako je s projektoma Umetnostne galerije Maribor in obnove Mariborske knjižnice. Pri prvi po njegovih besedah trenutno preverjajo možnosti ureditve prostorov na obstoječi lokaciji, pri drugi pa še vedno čakajo na izdajo gradbenega dovoljenja za drugo fazo obnove s strani upravne enote, z deli pa bodo začeli po zagotovitvi ustreznih finančnih virov v mestnem proračunu, pri čemer denar pričakujejo tudi iz evropskih virov.