benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Finančno ministrstvo bo predstavilo nov predlog davčne reforme

Deli na:
Finančno ministrstvo bo predstavilo nov predlog davčne reforme

Foto: Bobo

Potem ko je finančno ministrstvo lani zaradi nasprotovanja javnosti umaknilo predlog nekaterih davčnih sprememb, je zdaj pripravilo novega. Premier Miro Cerar je v četrtek povedal, da gre za mini davčno reformo, ki bo šla v smeri bolj pravične in učinkovite porazdelitve davkov, podrobnosti pa bo danes predstavilo finančno ministrstvo.

Vlada je lani že pripravila nekatere davčne spremembe, kot so davčne blagajne in manjši popravki dohodninske lestvice, s predlogom bolj obsežne davčne reforme pa je trčila na hudo nasprotovanje javnosti, zato ga je umaknila.

Še posebej so bile kritik deležne predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov, po katerih naj bi se stopnja tega davka nič več postopno zniževala, pač pa bi ves čas imetništva ostala pri 25 odstotkih. Prav tako finančnemu ministru Dušanu Mramorju ni uspela zamisel o znižanju nekaterih olajšav za podjetja v zameno za ugodnejšo davčno obravnavo nagrad iz dobička.

Kakšne predloge so na finančnemu ministrstvu pripravili zdaj, bo Mramor predstavil danes na novinarski konferenci, takoj zatem pa jih bo pojasnjeval tudi vodilnim v slovenskih podjetjih na seji upravnega odbora Združenja Manager.

Znano je, da gospodarstvo od vlade že dlje časa zahteva predvsem razbremenitev stroškov dela, da bo lahko bolj konkurenčno, ustvarjalo nova delovna mesta in poslovalo v bolj predvidljivem in gotovem poslovnem okolju.

Vlada, kot je že večkrat poudaril Mramor, si sicer želi na novo določiti porazdelitev davčnega bremena med potrošnjo, dohodki in premoženjem. V ta okvir sodi tudi priprava novega zakona o davku na nepremičnine, potem ko je prvi zakon ustavno sodišče marca 2014 razveljavilo.