cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Fides priznal poraz v bitki, ki je ne more dobiti

Deli na:
Fides priznal poraz v bitki, ki je ne more dobiti

V URI Soča bodo znova izvajali preglede za vozniška dovoljenja za invalide. - Foto: Sašo Švigelj

V sindikatu Fides so odločili, da bodo zdravniki na URI Soča kljub stavki začeli opravljati zdravniške preglede za potrebe vseh voznikov s posebnimi potrebami. Za to so se odločili kljub temu, da inšpektorata na zavodu nista ugotovila nepravilnosti. "Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej," so poudarili v sporočilu za javnost.

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča med zdravniško stavko bolnike obravnavajo skladno z zakonom o stavki. To pomeni, da so v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let. Na URI Soča sicer opravljajo obvezne zdravniške preglede, ki jih mora za podaljšanje oziroma izdajo vozniškega dovoljenja opraviti vsaka oseba s statusom invalida, ki uporablja prilagojeno vozilo.

Sindikat Fides pa se je danes skupaj s stavkovnim zborom zdravnikov na URI Soča odločil, da tamkajšnji stavkajoči zdravniki omilijo stavkovne aktivnosti na način, da bodo zdravniški pregled za potrebe vozniškega dovoljenja lahko opravili vsi, tudi tisti, med starostjo 18 in 65 let. "To odločitev smo sprejeli kljub temu, da zdravstveni inšpektorat in inšpektorat za delo nista ugotovila nobenih nepravilnosti. Vlada naj tega ne razume kot korak nazaj, ampak korak naprej. Kajti zdaj nas ne bodo imeli več česa obtoževati in bo postalo jasno, da ves čas nam in javnosti podajajo prazne fraze, brez iskrenega namena rešitve slovenskega javnega zdravstva," so poudarili.


Menijo, da za nastalo situacijo ni kriv Fides, ampak vlada, ki zavestno ne želi rešiti administrativne težave dvajsetih invalidov, ki jim je med stavko poteklo vozniško dovoljenje. "Namesto tega se je raje odločila, da bo zaposlene na URI Soča, ki dan in noč še vedno skrbno oskrbujejo paciente, prikazala kot zlobneže in na njih prevalila odgovornost za svoje početje," so navedli na Fidesu.

Vlado so v sporočilu za javnost pozvali k spoštljivi komunikaciji in primernemu pristopu k pogajanjem.

Zdravstveni inšpektorat je v petek v URI Soča preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko. Inšpektorat za delo pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev.