Thomas Matthew Crooks Svet24.si

Kdo je bil Thomas Matthew Crooks: Tiho je bil kot ...

kraja, tatvina, žepar Svet24.si

Oči na peclje, še posebno če je okoli vas več ...

1 Necenzurirano

Zakaj nas desnica straši, da je Ljubljana nevarna

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

valižanska-princesa-kate, wimbledon Njena.si

FOTO: Stoječe ovacije za valižansko princeso Kate

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Slovenija

Sramota, kaj si je privoščil Luka Mesec: kako je minister izbrisal izvoljene

Deli na:
Sramota, kaj si je privoščil Luka Mesec: kako je minister izbrisal izvoljene

Minister za delo Luka Mesec - Foto: M24/Sašo Radej

Ministrstvo Luke Mesca se je kljub demokratično izpeljanim volitvam za predstavnike nevladnih organizacij v še enega od strateških svetov vlade, ki so bile v skladu s pravilnikom izvedene postopkovno in vsebinsko neoporečno, odločilo razveljaviti izbor in ga ponoviti.

Čeprav smo v aktualni vladi že nekajkrat doživeli, kako sam predsednik vlade podira dogovore s samovoljnimi intervencijami, obljublja in se potem posipa s pepelom, pa ta modus operandi očitno prevzema tudi njegov minister.

Pojdimo na začetek zgodbe. Konec februarja so bile na pobudo Meščevega ministrstva za delo izpeljane volitve za predstavnike nevladnih organizacij v še enega od strateških svetov te vlade, ki se bodo intenzivneje ukvarjali z delom centrov za socialno delo. Volitve je pripravil in izvedel Center nevladnih organizacij Slovenije (CNVOS).

Pri izboru kandidatov so lahko sodelovale samo tiste nevladne organizacije, ki so predlagale svoje ljudi ali so pravočasno sporočile, da želijo glasovati. Kandidati pa so morali izkazati izkušnje na področju neposrednega strokovnega dela z ljudmi. V postopku izbora je sodelovalo 33 upravičencev, torej nevladnih organizacij, ki so na koncu izbirale med 15 kandidati. Največ glasov sta prejela Suzana Gajšek in Ivan Kramberger, tretje- in četrtouvrščeni pa naj bi postala namestnika v delovni skupini. 

V pozivu nevladnim organizacijam so v CNVOS celo pomenljivo zapisali, da bodo v skladu z načeli demokratičnega izbora postopek izbora predstavnikov nevladnih organizacij izvedli po določilih njihovega poslovnika. Ko so bili kandidati že obveščeni o izboru, pa se je zgodil salto mortale.

Meščevo ministrstvo se je kljub demokratično izpeljanim volitvam, ki so bile v skladu s pravilnikom izvedene postopkovno in vsebinsko neoporečno, odločilo razveljaviti izbor in ga ponoviti.

»Že med samim postopkom sem imela občutek, da nekaj ni čisto v redu, ker komunikacije s strani CNVOS ni bilo več, ko pa smo prejeli obvestilo o tem, da se postopek ponovi, mi je bilo takoj jasno, da smo očitno bili izbrani predstavniki, ki nismo po godu organizacije, ki izvaja izbor, ali pa celo ministrstva kot naročnika,« pripoveduje Gajškova, univerzitetna diplomirana socialna delavka z opravljenima strokovnima izpitoma iz socialnega dela kot iz zdravstva, torej primerna kandidatka za razpisano mesto v strateškem svetu.

CELOTEN ČLANEK LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24