Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

Tanja Starič, Rosvita Pesek,  Igor E Reporter.si

Katastrofalna gledanost TV Slovenija: še ko sta ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Slovenija

Evropske volitve: kaže na zmago SDS, to so novi evropski poslanci!

Deli na:
Evropske volitve: kaže na zmago SDS, to so novi evropski poslanci!

Janez Janša v štabu SDS - Foto: MPA

Delni neuradni izidi današnjih evropskih volitev po 80 odstotkih preštetih glasovnic kažejo, da je SDS osvojila štiri poslanske mandate, Gibanje Svoboda dva mandata, po enega pa Vesna, NSi in SD.

 Rezultati volitev za evropske poslance (delni rezultati)

Če bodo obveljali trenutni izidi, bodo Slovenijo v Evropskem parlamentu zastopali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič (vsi SDS), Irena Joveva in Marjan Šarec z liste Gibanja Svoboda, Vladimir Prebilič (Vesna), Matej Tonin (NSi) in Matjaž Nemec (SD).

Štetje poteka nekoliko počasneje. Volilni organi namreč štejejo še glasovnice s treh posvetovalnih referendumov, kar skupaj pomeni 2,5 milijona glasovnic.

SDS je zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji, kažejo delni in neuradni izidi. Po preštetih 76 odstotkih glasovnic jim kaže na štiri poslanske mandate. Po besedah predsednika stranke Janeza Janše to kaže, da je vladna koalicija na teh volitvah izrazito poražena. "Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo," je v izjavi dejal Janša.

Janša se je v prvi izjavi po objavi delnih neuradnih izidov evropskih volitev zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so "v poplavi raznoraznih vprašanj prepoznali, za kaj v bistvu gre". "Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladni koaliciji, naj naredi podoben premislek kot francoski predsednik Emmanuel Macron". Ta je danes po zmagi skrajne desnice v Franciji razpustil parlament.

Rezultat evropskih volitev kaže tudi na izrazit poraz koalicije. "Če bodo rezultati vzdržali, bo koalicija dobila samo dva mandata od devetih. Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo to sporočilo sprejeto," je poudaril in koaliciji v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za slovenske državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ in manipulacije z zlorabo represivnih organov.