Revija Reporter
Slovenija

Ernest Petrič v intervjuju: Vlada brez SDS bo pohabljena

Ivan Puc

25. jun. 2018 20:00

Deli na:

Pred dnevi je prof. dr. Ernest Petrič predstavil obsežno avtobiografijo Spomini in spoznanja: diplomat, pravnik, politik.

Posvetil jo je očetu in materi, ker sta bila odločilna, da je takšen, kakršen je – dober, slab ali vsakega nekaj. Treba je reči in ravnati prav tak, kot misliš, da je prav, sporoča nekdanji predsednik ustavnega sodišča. Zavzema se za oblikovanje široke, oba pola obsegajoče vlade. Vlada brez relativnega zmagovalca bi bila po njegovih besedah pohabljena, šibkejša, kot bi lahko bila.

V monografiji Zunanja politika (2010) ste se poslovili od »praktičnih vprašanj zunanje politike«. Biti ključni zunanjepolitični svetovalec predsednika republike pa je povsem praktična politika.

Res je, pri predsedniku se na precej svobodno vnovič ukvarjam s praktično zunanjo politiko. Med njim in menoj velja krasen dogovor, ki se ga oba dosledno drživa. Vpraša me, kaj si o čem mislim, kaj mu morda celo svetujem, mu povem natanko to, kar mislim – ne tisto, kar bi si morda on želel slišati. Včasih moje mnenje upošteva, včasih ne, sprejema pa, da jaz slej ko prej mislim s svojo glavo, on pa ravna tako, kot misli, da je prav.

Zunanja politika – tako kot pravzaprav vsa politika – je dandanes postala neprimerno bolj medijsko angažirana. Politike zelo zanima, kakšni so videti v očeh medijev in kako z mediji ravnati. Ko sem bil mlad, je bila precej bolj v ospredju substanca, pogovor o tem, v čem je problem in kako ravnati. Naj to hočejo ali ne, imajo danes tolikšen vpliv, da vsak politik najprej pomisli, kako bo njegovo ravnanje medijsko sprejeto.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 se Petrič sprašuje, kako bi mu ploskali glavni mediji, če bi se namesto na ustavnem sodišču znašel v Forumu 21; pove, da je lov še vedno njegova življenjska radost; razkrije, kako so ga v prejšnjem režimu svarili, da ga zalezujejo; ne vidi nobenega razloga, da bi se Slovenci odrekli arbitražni odločitvi; upa, da bo slovenski predsednik obiskal Belo hišo; pove, zakaj ima Danila Türka za človeka z veliko pameti pa malo srca.