državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav

Deli na:
Erjavec vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav

Foto: Bobo

Finančnemu ministru Dušanu Mramorju prvaka DeSUS Karla Erjavca danes ni uspelo prepričati z argumenti glede začasne uvrstitve Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe, čeprav se bodo še sestali. DeSUS po Erjavčevih besedah vztraja, da Triglav ostane strateški. Medtem pa je Mramor po srečanju dejal, da bodo iskali skupno rešitev.

"Dogovorili smo se, da se bomo še enkrat sestali. Morda bo Mramor izboljšal svojo argumentacijo," je novinarjem po srečanju povedal Erjavec. Po njegovih besedah DeSUS vztraja, da Zavarovalnica Triglav v strategiji upravljanja državnih naložb s klasifikacijo ostane strateška naložba.

Tako DeSUS pričakuje, da bo klasifikacija že na prihodnjem sestanku ustrezno spremenjena in ne pristaja na približevanje z argumenti ministrstva. A očitno so se tudi na tem srečanju povsem drugače razumeli, saj je Mramor ob odhodu dejal, da so se dogovorili za iskanje skupne rešitve, ki bo vključevala argumente tako ministrstva za finance kot argumente DeSUS za strateški značaj Zavarovalnice Triglav.

A kot je Erjavec pojasnil vztrajanje pri svojih stališčih, je preveč slabih izkušenj z drugimi prodanimi podjetji. Izpostavil je hotele na obali, Žito in Mercator. Zavarovalnica Triglav po njegovih besedah dobro posluje, krepi dobičke, zrasla je tudi vrednost delnice. Zavarovalnica je imela tudi v času krize pozitivnem rezultat. Tako v DeSUS ne vidijo razloga za to, da bi hiteli z dokapitalizacijo ali prodajo Zavarovalnice Triglav.

Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek opozoril, da je bila klasifikacija politično in strokovno usklajena tudi z DeSUS, zato ga je odziv Erjavca presenetil. Na pogajanjih so sodelovali predstavniki DeSUS, ki da so tudi na koalicijskem vrhu tik pred sejo vlade in odločanjem o strategiji državnih naložb s klasifikacijo pristali na kompromis. Tako so Zavarovalnico Triglav med strateške naložbe uvrstili le za čas do povrnitve glasovalnih pravic države.

Po Erjavčevem mnenju sploh ni dobro, da vlada o tako pomembnih zadevah odloča v odsotnosti enega od koalicijskih partneric. V četrtek se je namreč mudil na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Turčiji. Kot ocenjuje Erjavec, se ni tako mudilo in bi s sprejemanjem klasifikacije lahko počakali nanj.

Povedal je še, da je predlagal preložitev te točke, a do tega ni prišlo. Njihovemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu je sicer natančno naročil, naj vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav, v primeru novih rešitev pa naj počakajo na njegovo vrnitev, je dejal Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, kako je torej kljub navodilu prišlo do nesporazuma, pa je odgovoril z oceno, da so za tako pomembne odločitve očitno želeli izkoristiti njegovo odsotnost.

Več Erjavec ni želel komentirati, zato je brez odgovora za zdaj ostalo vprašanje, ali bo DeSUS uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe pogojevala z nadaljnjim sodelovanjem v koaliciji. Kdaj bodo vnovič sedli za skupno mizo, še ni znano.

Pričakovati je, da bodo rešitev iskali tudi na običajnem koalicijskem vrhu pred četrtkovo sejo vlade.

Medtem so se na dogajanje odzvali v poslanski skupini NSi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, DeSUS z nasprotovanjem prodaje Zavarovalnice Triglav očitno nadaljuje s političnim kupčkanjem, ki škodi državnim podjetjem in vsem zaposlenim. "Kaže, da je Zavarovalnica Triglav strateška zgolj za Karla Erjavca," so navedli.

Zavarovalnica Triglav po prepričanju poslancev NSi ne sme biti jeziček na tehtnici za stabilnost pokojninskega sistema. Ta lahko postane vzdržen zgolj s celovito pokojninsko reformo, ki pa se stranki, ki naj bi pomagala upokojencem, ne zdi potrebna.

V NSi poudarjajo, da se mora politika čim prej umakniti iz gospodarstva. "Gospodarstvo bo samo našlo najboljše strategije, trge in produkte za nadaljnji razvoj. Bolj kot se politika vmešava v gospodarstvo, bolj pada vrednost podjetij, s čimer so na slabšem tudi zaposleni," še menijo v NSi.