pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav, v sredo sestanek z Mramorjem

Deli na:
DeSUS vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav, v sredo sestanek z Mramorjem

Foto: Bobo

V DeSUS bodo vztrajali pri uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe, je po današnjem srečanju ministrov in poslancev iz vrst DeSUS povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Predvidoma v sredo, ko bo prisoten tudi predsednik Karl Erjavec, se bodo sestali še z ministrom za finance Dušanom Mramorjem.

Erjavec je namreč takoj po tistem, ko je vlada v četrtek potrdila strategijo upravljanja državnih naložb s klasifikacijo in Zavarovalnico Triglav le začasno uvrstila med strateške naložbe, izrazil nasprotovanje tej odločitvi. Erjavca na seji vlade ni bilo, ker se je - tako kot danes - mudil v tujini.

V DeSUS so v petek poudarili, da je bila odločitev o klasifikaciji soglasno sprejeta na vladi, ne pa tudi v koaliciji, ki je o tem nazadnje razpravljala tik pred četrtkovo sejo vlade. Vendar v stranki vztrajajo, da mora biti Zavarovalnica Triglav trajno strateška naložba, ne le do povrnitve glasovalnih pravic držav, kot naj bi se v koaliciji dogovorili.

Kot je danes pojasnil Jurša, so razgovori o klasifikaciji najprej potekali v strokovni komisiji, nato med koalicijskimi partnerji. Na koalicijskem usklajevanju je bil po njegovih besedah predstavnik DeSUS seznanjen z novim stališčem oz. predlogom glede uvrstitve Zavarovalnice Triglav in se "verjetno ni odzval v skladu s stališčem poslanske skupine". Tako je prišlo do neusklajenega predloga, je dodal Jurša in ocenil, da bodo v prihodnjih dneh zaplet razrešili.

Zavarovalnica Triglav je namreč po ocenah DeSUS podjetje, ki dobro posluje. Zato ne želijo, da preide v roke tujcem. Še posebej jih skrbi, da bi jo lahko prevzela hrvaška zavarovalnica, je danes pojasnil Jurša.

V DeSUS izpostavljajo zlasti nekaj več kot 34-odstotni delež zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v Zavarovalnici Triglav, ki naj bi se prenesel v upravljanje bodočemu demografskemu skladu in bil ključnega pomena za pokojnine.

Očitno je največje vprašanje, ali bo država v celoti obdržala ta delež, ko bo pridobila glasovalne pravice v zavarovalnici in se uvrstila med pomembne naložbe. V slednjih bo namreč država v skladu s strategijo obdržala 25-odstotni delež plus eno delnico.