vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

4_tanja žagar Svet24.si

Tanja Žagar o pokojni mami

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Erjavec: Ker so se Nemci odločili ostati, slovenski vojaki še niso zapustili Iraka

Deli na:
Erjavec: Ker so se Nemci odločili ostati, slovenski vojaki še niso zapustili Iraka

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc. - Foto: Bobo

Obrambni minister Karl Erjavec je danes za POP TV povedal, da se umik šestih slovenskih vojakov iz baze v Erbilu na severu Iraka še ni začel, ker se je Nemčija zaradi umiritve situacije odločila, da se ne bo umaknila. Slovenija bo vseeno umaknila svoje vojake, na kakšen način, pa bo poveljstvo sil povedalo v četrtek, je pojasnil minister.

Slovenija bo po besedah Erjavca z evakuacijo slovenskih vojakov nadaljevala tudi zato, ker se jim izteka mandat. S 1. februarjem je bila namreč predvidena rotacija kontingentov. "Zato smo ocenili, da je najboljše, da nadaljujemo s prekinitvijo te rotacije, zlasti ker v tem času ne bodo mogli opravljati svojih nalog, to je usposabljanje iraških varnostnih sil," je pojasnil minister.

Na kakšen način bodo izvedli umik slovenskih vojakov, po besedah Erjavca še ni določeno. Sprva je bilo namreč predvideno, da se slovenski vojaki umaknejo skupaj z nemškimi kolegi, pri čemer bi bili deležni logistične podpore nemške vojske.

"Imamo pripravljenih več scenarijev," je zatrdil minister in pojasnil, da bo poveljstvo sil do četrtka pripravilo najboljšo rešitev. "Zelo pomembno pa je, ali bo v četrtek odprt zračni prostor nad Irakom," je še dejal minister.Ponovil je še, da sedanji umik slovenskih vojakov ne pomeni konca sodelovanja Slovenije v misiji Neomajna odločenost v Iraku. "Z misijo nadaljujemo. Nova rotacija je v bistvu že pripravljena. Pripadniki so že opravili vsa usposabljanja. Če bo situacija ustrezna, 1. februarja nadaljujemo s to misijo," je dejal.

Slovenija se je za umik slovenskih vojakov iz Iraka odločila po nočnem iranskem raketnem napadu na dve bazi koalicijskih sil v Iraku, med njimi tudi na bazo v Erbilu, v kateri delujejo slovenski vojaki. Napad so preživeli nepoškodovani v zaklonišču.

Tudi sicer v iranskem napadu, ki je bil odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija prejšnji petek, po navedbah ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni bil nihče ranjen. Trump je zaenkrat nakazal, da bo proti Iranu zgolj zaostril gospodarske sankcije.

Loading...