Revija Reporter
Slovenija

Zakaj so nekatera podjetja dodatno uvrstili k DUTB, nekatera pa umaknili s seznama, med njimi KD Group

Igor Kršinar

14. nov. 2019 6:00

Deli na:

Jernej Vrtovec je janeza Fabijana vprašal, zakaj so nekatera podjetja dodatno uvrstili k DUTB, nekatera pa umaknili s seznama, med njimi KD Group

Matija Sušnik/Državni zbor

Nekdanji viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo povedal, da ga je obiskal prvi človek KD Group Aljoša Tomaž in jih prepričal, da so holding umaknili s seznama DUTB.

»Pri nas se je oglasil g. Aljoša Tomaž in povedal, da je začuden, da je KD Group na seznamu. Mi smo rekli, naj naši strokovni službi sporoči, kaj je narobe, da vidimo,« je na vprašanje predsednika preiskovalne komisije o DUTB Jerneja Vrtovca na zaslišanju prejšnji ponedeljek povedal nekdanji viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan. Vrtovec ga je vprašal, zakaj so nekatera podjetja dodatno uvrstili k DUTB, nekatera pa umaknili s seznama, med njimi KD Group (ki jo je takrat vodil Aljoša Tomaž).

»In potem je Aljoša Tomaž dosegel, da KD Group ni bila več na seznam, kljub temu da je bil holding?« je nadaljeval Vrtovec. »Če je plačnik, če ni neplačnik, potem je bil kriterij izpolnjen. Baje da so potem uredili stvari in poplačali (dolgove – op. p.),« je pojasnil Fabijan. »Tudi nekateri, ki so pozneje poplačali, so bili na seznamu. Ali smo potem imeli enake vatle za vse?« je zanimalo Vrtovca.

»Pri nas se je oglasil g. Aljoša Tomaž in povedal, da je začuden, da je KD Group na seznamu. Mi smo rekli, naj naši strokovni službi sporoči, kaj je narobe, da vidimo,« je povedal nekdanji viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan.

»Veliko podjetij je prišlo k meni. Da bi različno obravnavali podjetja, ni res, ker so prihajali iz vse Slovenije, torej so bili obveščeni, da je ta komunikacija bila možna – in prav je, da je bila možna. Tudi evropska banka ima dvakrat letno komunikacijo z veliko podjetji,« je odgovoril Fabijan.

Na vprašanje, katera banka je KD Group uvrstila na seznam, ni vedel odgovora. Povedal je še, da so mu kolegi povedali, da se je pri njih oglasil tudi predstavnik podjetja Marmor Hotavlje: »Ta gospod je prišel dvakrat in nasprotoval (uvrstitvi na seznam DUTB – op. p.), ker ima trge. Kolegi so povedali, da je ostal na seznamu in da je gospodarska zbornica zaradi tega protestirala.«

Viceguvernerja BS Janeza Fabijana je obiskal prvi človek KD Group Aljoša Tomaž in jih prepričal, da so holding umaknili s seznama DUTB.

Bobo