Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Erjavec dvomi v uspeh klavzure

Deli na:

Sklic razvojne klavzure koalicijskih strank predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje pozitivno, boji pa se, da se stranke ne bodo uspele "kaj dosti dogovoriti". Po njegovi oceni bo klavzura uspešna le, če se bo koalicija poenotila o svojih prioritetah do konca mandata.

Sklic razvojne klavzure koalicijskih strank predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje pozitivno, boji pa se, da se stranke ne bodo uspele "kaj dosti dogovoriti". Po njegovi oceni bo klavzura uspešna le, če se bo koalicija poenotila o svojih prioritetah do konca mandata.

Erjavec je v izjavi za STA dejal, da je njegov dvom v uspeh razvojne klavzure toliko večji zaradi sestanka predsednikov koalicijskih strank, ki je bil v torek. "Sestanek je pokazal, da imamo precej različne poglede. Mogoče pa bo vendarle prišlo do presenečenja in bomo na klavzuri uspeli uskladiti poglede," je dodal prvi mož DeSUS.

Po njegovih besedah se je koalicija znašla v slepi ulici glede reform in projektov, ki naj bi jih izvedla do konca mandata. "Nujno je treba preveriti, ali lahko koalicija poenoti stališča do ključnih reform," je poudaril Erjavec. Ob tem je spomnil, da ima koalicija različne poglede tudi na zdravstveno reformo, razlike do tega vprašanja pa obstojajo tudi znotraj koalicijskih strank.

Kot je napovedal Erjavec, DeSUS prihaja na razvojno klavzuro koalicije, ki je sklicana za ponedeljek, z dvema ključnima pobudama. Prva govori o tem, da je treba čim prej in čimbolj učinkovito pristopiti k izgradnji tretjih razvojnih osi, in to s pomočjo tujih investitorjev, saj ni dovolj proračunskega denarja za ta namen.

Z drugo pobudo bo DeSUS načel vprašanje davčne zakonodaje. "Menimo, da bi bilo treba povečati davke za tiste, ki so skozi tranzicijo postali premožni in se jih davčni vijak še sploh ni dotaknil," je dejal Erjavec. Po njegovih besedah pa bo treba tudi preveriti, kakšno politično podporo ima koalicija v državnem zboru.

"Ni dovolj, da se o prioritetah dogovorijo le predsedniki koalicijskih strank in ministri. Prioritete je treba spraviti tudi skozi parlamentarno proceduro," je opozoril Erjavec. Ob tem je kot smiseln ocenil predlog treh t.i. osi razvoja, ki prihaja iz vrst LDS.

Erjavec pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem, kakšen je položaj DeSUS v koaliciji. "Stranka Zares problematizira naš položaj. S takšnim bremenom pa ne moremo uspešno nadaljevati projektov, ki bi si jih zastavili," je še dodal predsednik DeSUS.

Pobudo za sklic razvojne klavzure koalicijskih strank je dala stranka LDS. Njena predsednica Katarina Kresal je tudi napovedala, da bo stranka na klavzuri predlagala tri osi razvoja, ki predvidevajo dvig gospodarstva, nadaljevanje pregona gospodarskega kriminala in zmanjšanje stroškov javne uprave.